Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egyre többen és hangosabban követelik az MI szabályozását

2023. június 05. - ferenck

A generatív MI folyamatos minőségjavulásával felerősödtek az aggódó hangok is. Az esetleges nagyon átgondolt szabályozással és az azt megerősítő mechanizmusokkal sokak szerint a mesterségesintelligencia-fejlesztések és az alkalmazások valóban közhasznúak lesznek. Az iparági szereplők számára viszont csak úgy van értelme a szabályozásnak, ha nagyon pontosan definiálják az irányvonalakat, mert így tudják elérni, hogy a modellek ne ártsanak a társadalomnak, és a vállalatok jó hírneve se csorbuljon. Súlyosabb jogi megszorításokkal kevesebben élvezhetnék az MI előnyeit, férhetnének a technológiához.

Nem véletlen, hogy az utóbbi hetekben technológiai vezetők és politikusok, döntéshozók rengeteget beszélnek az MI megregulázásáról, finomabban kifejezve: szabályozásáról.

g7_szabalyozas.jpg

Egyelőre Kína az egyetlen ország a világon, amely explicit szabályozta a generatív MI-t. Márciusban EU-s tisztviselők ugyan átírták az Unió erre vonatkozó törvényét, a módosítást viszont még nem fogadták el. A generatív modelleket „magas kockázatúként” osztályozza, bürokratikus felügyeletnek és rendszeres ellenőrzésnek vetné alá azokat.

A területen élenjáró OpenAI, a Microsoft és a Google vezetői szintén a szabályozás mellett érvelnek, vezető politikusokkal folytatnak magánbeszélgetéseket a témáról. Nemzeti kormányok új „védőkorlátokat” – legyenek akármik is azok – vezetnének be a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója végigjárta a földkerekséget, és az új törvények, köztük az EU szabályozásának támogatásáról biztosított mindenkit. A szuperintelligenciát (amelytől nagyon messze vagyunk) felügyelő globális szabályozó testület felállítását javasolja. Májusban az amerikai kongresszus előtt szintén pozitívan beszélt a szabályozásról. Ugyanakkor azt is javasolta, hogy a startupokkal az új törvények ne legyenek olyan szigorúak, mint a vezető nagyvállalatokkal. Az OpenAI tíz, százezer dolláros ösztöndíjat ítél oda az MI irányítási kereteinek a kidolgozására, a jelentkezéseket június 24-ig bírálják el. Brad Smith, a Microsoft elnöke nagyjából ugyanazt mondta el, mint Altman, és amerikai szabályozó ügynökséget javasolt.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója beleegyezett, hogy együttműködik európai döntéshozókkal az „MI-paktum”, a fejlesztőknek már az uniós szabályozás hatályba lépése előtt kötelezően betartandó szabálysor kidolgozásában.

A hirosimai G7 találkozón a generatív MI kockázatait vizsgáló kormányközi munkacsoportot jelentettek be. A tagok megfogadták, hogy egymással kompatibilis, demokratikus alapértékeket – korrektség, elszámoltathatóság, átláthatóság, biztonság, adatvédelem, visszaélések elleni fellépés, emberi jogok betartása – tükröző törvényeket dolgoznak ki az MI szabályozására.

Biden elnök stratégiai tervet tett közzé, amelyben az USA szabályozó szerveitől nyilvános adatsorok, viszonyítási alapok, szabványok kidolgozását kéri MI-rendszerek gyakoroltatásához, méréséhez, kiértékeléséhez.

Francia adatvédelmi szabályozók májusban a generatív MI szabályozására vonatkozó keretet jelentettek be.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr618138242
süti beállítások módosítása