Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szemmozgással irányítható az iPhone és az iPad

2024. május 24. - ferenck

Az Apple az év második felében operációs rendszerein működő új hozzáférési funkciókat jelentett be. A cég szokásához híven, előzetesen nem nevezte meg az iOS18-at, de nyilván arról és más operációs rendszereiről van szó.

A Szemkövetés (Eye Tracking) lényege, hogy fizikailag korlátozott iPhone- és iPad-felhasználók szemmel irányíthatják készülékeiket. Elég lesz az okostelefonra vagy a tabletre nézni, és a Vision Pro VR/AR headsethez hasonló új IOS tekintet-rendszer működésbe lép.

apple_vezerles.jpg

A Szemkövetés az előlapi kamera segítségével határozza meg, mit néz a felhasználó a képernyőn. Így válik lehetővé a csak szemmel, érintés nélkül történő navigáció. Például ránézve egy gombra, kiemeljük azt, néhány másodpercig rajta tartjuk a tekintetünket, hogy a rendszer aztán kiválassza.

A szintén új Music Haptics (zenetapintás/érintés) siketeket és gyengén hallókat hivatott támogatni. Rendeltetése, hogy ők is úgy hallják és élvezzék a zenét, mint bárki más. Az iPhone haptikus motorját használva, játssza le az elhangzott muzsikával szinkronizálódó koppintásokat és finom rezgéseket.

A Vehicle Motion Cues a mozgásszervi betegségben szenvedő iOS-felhasználókat segíti, amikor iPhone-jukat vagy iPad-jüket utasként használják mozgó járműben. Ha a mozgásjelzők működésbe lépnek, a rendszer a jármű mozgását követő, animált pontokból álló mintázatot fed le. A funkció csökkenti az érzékszervi összeütközéseket az agyban, minimalizálja a mozgásszervi betegség érzetét.

Az úgynevezett Vokális Parancsikonokkal egyedi műveleti kifejezéseket rendelhetünk parancsikonok elindításához, bonyolult, többlépcsős műveletek végrehajtásához. Az agyi bénulásban, amiotrófiás laterális szklerózisban vagy stroke-tól szenvedő felhasználókat támogató „Atipikus beszéd figyelése” móddal pontosabb a diktálás és a beszédfelismerés.

Az Apple a hozzáférést javító több más kisebb megoldást szintén bejelentett.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr10018408349
süti beállítások módosítása