Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elcsúsztak a vajas popcornon az Amazon raktáros robotjai

2018. június 08. - ferenck

Tye Brady, az Amazon főmérnöke szórakoztató és egyben elgondolkodtató történetet mesélt el az MIT (Massachusetts Institute of Technology) június 4-én és 5-én a mesterséges intelligencia, a robotok és a humán munkaerő jövőjéről tartott EmTech (Emerging Technologies) Next szimpóziumán.

Az e-kereskedelem világvezető óriásának egyik feltöltő-központjában a polcokról vajas popcornok estek le a talajra, és úgy összezavarták a raktári robotokat, hogy nem tudtak mit kezdeni velük. Egy ideig össze-vissza futkostak, utána pedig csúszkáltak a folyékony masszán.

amazonrobotok0.jpg

Brady szerint valószínűleg kódolási hiba okozta a malőrt. Hasonló hiba történt tavaly júliusban is, amikor egy Mountain View-i (Kalifornia) bevásárlóközpont biztonsági robotja járőrözés közben megcsúszott egy nedves téglán, és úgy összezavarodott, hogy beleesett a közeli szökőkútba.

A kerekeit vezérlő algoritmus nem detektálta a téglát.

A több mint 500 ezer személyt és kb. 100 ezer raktári robotot alkalmazó Amazon korábban többször hangsúlyozta: a gépek kiegészítik és nem helyettesítik a humán munkaerőt. Egymás mellett hivatottak dolgozni.

amazonrobotok.jpg

Ennek ellenére a munka magas szintű automatizálása, például a pénztáros nélküli pénztárak bevezetése miatt a cég sok dolgozója vesztette el az állását.

Az állásvesztés eddig főként nőket sújtott.

Az Amazon kisebb cégeknek nyújtott szolgáltatásokkal próbálja ellensúlyozni a veszteségeket. A cégek hozzáférnek az óriásvállalat készleteihez, részt vesznek azok értékesítésében. Mivel a teljes készlet kétharmadáról van szó, Brady és kollégái sikertörténetről beszélnek.

A raktárakban működő robotok leltáraznak, összeválogatják a megrendelt darabokat, megkönnyítve és hatékonyabbá téve a körülöttük tevékenykedő emberek munkáját, akiknek az adott termékekkel kapcsolatban szinte semmi teendőjük nem marad.

„Azért nélkülözhetetlenek, mert mi, emberek képtelenek vagyunk kezelni az olyan eseteket, amikor egyszerre érkezik többezer rendelés” – mondta Brady.

Az ember ügyességével, alkalmazkodókészségével és a józanész-bölcsességek (common sense knowledge) ismeretével járul hozzá a közös sikerhez.

A popcornos történet burleszkbe illő csodálkozó géphősei egyrészt nem tudták kezelni a szituációt, másrészt el akarták végezni a kiosztott munkát.

„A jövő gyárának két alkalmazottja lesz: egy ember és egy kutya. Az ember munkája a kutya etetése, a kutyának pedig meg kell akadályoznia az embert, hogy hozzányúljon az automatizált berendezésekhez” – hangzik Warren Bennis, a vezetéselméleti tanulmányok úttörőjének híres mondása.

Bennis arról viszont megfeledkezett, hogy ki mossa fel a vajat, és tartja távol a megzavarodott robotokat a popcorntól…

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6514030440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása