Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A világ nincs felkészülve a mesterséges intelligencia áttörésére

2024. május 31. - ferenck

Május közepén az OpenAI bemutatta a multimodális GPT-4o-t, a Google pedig az okostelefonos kamerával helyszíneket azonosító, számítógépes kódokat olvasó és elmagyarázó, alliteráló mondatokat író Astra projektet. 

Május harmincadikán és harmincegyedikén, Szöulban kerül sor az MI Világ Csúcstalálkozó 2024-re. Politikusok, szakértők és cégvezetők vesznek részt rajta. A rendezvényre huszonöt tudós, köztük a terület „keresztapáinak” tartott Geoffrey Hinton és Yoshua Bengio, valamint Yuval Noah Harari és más hírességek ajánlásokat fogalmaztak meg.

vilag_nincs_felkeszulve0.jpg

A világ nincs felkészülve az MI áttöréseire, a kormányok nem hoztak elegendő szabályozó intézkedést, és mivel a techcégek autonóm rendszerekre történő váltásával az MI hatásai megsokszorozódnak, a döntéshozóknak olyan biztonsági rendszabályokat kellene kidolgozniuk, amelyek rögtön érvénybe lépnek, mihelyst a rendszerek elérték a képességek bizonyos szintjét – írják.

vilag_nincs_felkeszulve.jpg

A Szélsőséges MI-kockázatok kezelése gyors fejlődés közepette című tudományos anyag szigorúbb elvárásokat életbe léptető kormányzati biztonsági kereteket ajánl, egyben a frissen felállított MI-biztonsági szervezetek nagyobb anyagi támogatását, valamint az autonóm mesterségesintelligencia-rendszerek fontos társadalmi szerepének korlátozását javasolja.

Az ígéretes első lépések ellenére a társadalmi reakció nem áll arányban a sok szakértő szerint nagyon gyors, átalakító fejlődés lehetőségével. Le vannak maradva az MI-biztonsági kutatások, a kormányzati kezdeményezésekből hiányoznak a visszaéléseket és a meggondolatlan alkalmazásokat megelőző mechanizmusok, az autonóm rendszerekről pedig szinte semmit nem mondanak.

Fejlett MI-rendszereken a tipikusan intelligens létformák által megvalósított feladatokra alkalmas technológiákat értik. Betegségek gyógyíthatók, az életszínvonal növelhető velük, viszont erodálhatják a társadalmi stabilitást, és lehetővé teszik az automatizált hadviselést is. Ebből a szempontból jelent veszélyt a technológiai szektor eltolódása az önállóan cselekvő és célokat követő autonóm rendszerek – az általános mesterséges intelligencia (Artificial General Intelligence, AGI) – felé. Az adottságok és az autonómia növelésével masszívan nőnek az MI hatásai és kockázatai is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1318413085
süti beállítások módosítása