Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Emberformájú robot tömeggyártásra

2024. szeptember 05. - ferenck

A Unitree nemrég tett közzé egy videót bámulatra méltó, G1 nevű humanoid robotjáról. A fejlesztőcég elmondta, hogy a gép mostantól készen áll a tömeges gyártásra.

A robot a Boston Dynamics legendájára, a régi, nyugalomba vonult, majd egy nap nyugdíjas élet után reaktivált Atlasára emlékeztet. G1 kezdőára egyébként tizenhatezer dollár, egyenes mellett egyenetlen terepen is képes navigálni, felemelkedik, felugrik a talajról, 7,1 kilométer az óránkénti sebessége, a tárgyakat kézzel fogja meg. Lépcsőn megy fel, megfordul, és akkor sem csuklik össze, ha megzavarják.

g1humanoid1.jpg

A humanoidok fejlesztése felélénkült. A Boston Dynamic és a Unitree nincsenek egyedül, például a mindenható Elon Musk vállalata, a Tesla szintén gőzerővel dolgozik az Optimus projektem, ami a gép neve. A Tesla-vezér elmondta, hogy a cég autógyáraiban hamarosan többezer Optimus fog emberek mellett dolgozni.

g1humanoid.jpg

A friss G1-videó a modell frissített változatáról szól. Versenytársainál és a legtöbb humanoidnál alacsonyabb növésű, 1 méter 32 centi. Mivel alacsonyabb, könnyebb is, tömege mindössze 36 kilogramm. A többiek, Atlas, Optimus és a szintén ismert (a fejlesztésben az OpenAI is részt vesz) Figure 02 minimum 45 kilósak, de általában többek.

g1humanoid0.jpg

És ez jelentős különbség. Gyártása és kiszállítása kevésbé lesz költséges, ami stratégiai döntés is, hogy a vállalat ne csak kompetitív legyen, hanem versenyelőnyre is tegyen szert az egyre telítettebb piacon. A gyártónak van tapasztalata ebben, a négylábú G2-t sikeresen értékesítik. Most humanoiddal ismétlik meg a már bevált üzleti gyakorlatot.

Optimus árát egyébként nem ismerjük. Musk csak annyit mondott, hogy feleannyi sem lesz, mint egy autójuk. Atlasról sem tudjuk, a Boston Dynamics négylábú Spot robotkutyája viszont 75 ezer dollárnál kezdődik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9018478211
süti beállítások módosítása