Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Agyával akar vezérelni Tesla-robotot a Neuralink első páciense

2024. június 05. - ferenck

Az 1995-ös születésű Noland Arbaugh az első és eddigi egyetlen humán Neuralink-páciens 2016-ban, úszás közben szenvedett bénulást. Idén esett át az agyi beültetés műtéten. Elon Musk vállalata évek óta fejlesztette a technológiát, és a közfelháborodást kiváltó, botrányos majomkísérletek után, 2024-ben kapták meg a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy alkalmazhatják emberre.

Arbaugh agyi implantátumával, tehát gondolati úton képes már videójátékot irányítani, és vágya, hogy kapjon egy Tesla Optimus Robotot, amelyet szintén elméjével vezérelne. A robot mindent megtenne neki, lényegében ápolójává válna – nyilatkozta.

neuralink_2.jpg

Később Tesla-járművet is szeretne. Szintén gondolati úton, az agyába ültetett Neuralink-eszközzel vezetné.

Egyelőre azonban nem tart még sem a robotnál, sem a kocsinál, mindennapos cselekvésekre, például zene és hangoskönyvek lejátszására viszont képes már, amelyek önmagukban óriási előrelépésnek számítanak.

neuralink0_2.jpg

Az implant használatához nem kell különösebben komoly agytevékenység, elég arra gondolnia, merre akarja mozgatni a kurzort. A beültetéssel annyira elégedett, hogy idővel, családját segítendő, távmunkában kíván otthonról dolgozni.

Az X-en (a korábbi Twitteren) online közvéleménykutatást végzett. Bejelentette, hogy dolgozni, családjának pedig házat építeni akar. A kérdés arra vonatkozott, hogy pénzzé tegye-e közösségimédia-fiókjait, streamelje-e videójátékos tevékenységét, indítson-e GoFundMe közösségitámogatás-kampányt, vagy mindezt egyszerre tegye. Ötvenhat százalékkal a „mindent egyszerre” opció nyert.

A beültetés óta néhány vezeték lassan meglazult az agyában, és az implantátum nem működött rendeltetésszerűen. A Neuralink mérnökei azonban módosítottak a szoftveren, és a rendszer stabilizálódott. Arbaugh mindenesetre nem idegeskedik már miatta.

Közben a Neuralink a második műtétet tervezi. Arbaugh segíteni szeretne az újabb páciensnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8418415513
süti beállítások módosítása