Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Boston Dynamics bepereli az egyik versenytársát

2022. december 06. - ferenck

Egyre kíméletlenebb a verseny a robotkutya-piacon.

A terület élenjárójának számító – és a Hyundai tulajdonában lévő – Boston Dynamics bepereli a katonai hardvereken dolgozó Ghost Robotics-t, mert szerintük a 2019-ben bemutatott, négylábú és emblematikus Spot szerkezetükre vonatkozó hét szabadalmat sértettek meg: a másik vállalat Spirit 40 és Vision 60 gépeivel (lásd 2. és 3. kép) – így a Boston Dynamics – az ő kulcstechnológiáikat, például az önkorrekció és a lépcsőjárás mechanizmusait „kölcsönözte.”

boston_dynamics_1.jpg

Először 2020 júliusában, négy hónnappal a Spirit 40 bemutatását követően, figyelmeztették, hogy nézzék át a Spothoz kapcsolódó szabadalmakat, majd két levélben a robotkutyák forgalmazásának abbahagyására szólították fel őket.

A Boston Dynamics elfogadja a versenyt, viszont itt a szellemi tulajdonjogaik megsértéséről és nem pontosított károkozásról van szó – hangsúlyozza a cég vezetősége.

boston_dynamics0_1.jpg

A pereskedés nem meglepő. A még mindig fiatal vállalatnak tekinthető Boston Dynamics eredetileg a kutatásfejlesztésre összpontosított, idővel viszont robotjai, például Spot és Stretch kereskedelmi forgalmazása is egyre fontosabbá vált. A riválisok, mint a Ghost Robotics komoly fenyegetést jelenthetnek számukra, és még ha nem is nyerik meg a pert, más cégeket eltántoríthatnak robotkutyák fejlesztésétől.

A Ghost Robotics szerint a vádak alaptalanok, a verseny elfojtására tett kísérletek.

boston_dynamics1.jpg

A Spirit 40-t egy évvel később követte a komoly sajtóvisszhangot kiváltó újabb robotkutya-iteráció, a Vision 60, amelyre mesterlövész-puskát is szereltek. A fegyveres gép már a „gyilkos robotok” kategóriájába tartozik, és ezzel több mesterségesintelligencia-kutató szerint a Ghost Robotics átlépte, a morális, jogi és technikai határokat, mert egy ilyen fegyver terroristák és úgynevezett latorállamok kezébe is kerülhet.

Egyelőre nem világos, hogy a robotkutya mennyi autonómiával rendelkezik, de nincs egyedül, mert az ember által irányított és autonóm drónok között több már most is képes gyilkolni. Szakértők sürgetik is a terület ENSZ általi szigorúbb szabályozását.

Mivel – leszámítva a fegyvert – a robotkutyák általában nagyon hasonlítanak egymásra, elkerülhetetlen volt, hogy előbb-utóbb elkezdődik a pereskedés.        

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2317993804
süti beállítások módosítása