Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A világ egyik leghíresebb robotfejlesztője a robotok felfegyverzése ellen

2022. október 11. - ferenck

A technológia folyamatos és gyors fejlődésével, a „mesterségesintelligencia-robbanással”, robotok és drónok a legváltozatosabb területeken alkalmazhatók. Ezek általában békések, egyes esetekben életeket menthetnek, viszont a gépek háborús célokra, gyilkos gépekké is alakíthatók.

Több ismert robotfejlesztő és gyártócég, köztük a hallatlanul ügyes szerkezetei miatt méltán világhírű Boston Dynamics a napokban nyílt levelet írt a terület háborús célokra történő használata ellen, hogy fejlesztéseiket ne használják fegyverként, és az iparág más szereplőit is pontosan ugyanerre a hozzáállásra buzdítják.

boston_dynamics.jpg

Az aláírók között olyanok szerepelnek még, mint az Agility Robotics, az ANYbotics, a Clearpath Robotics, az Open Robotics, a Unitree Robotics – a szakterületen mindegyik referenciának számít. Csúcskategóriás mobilrobotokat igyekeznek megközelíthető áron minél többek számára elérhetővé tenni. Ezek a gépek akár az iparban dolgozva, akár otthoni társként, valóban a közjót szolgálják. Mindaddig, amíg nem élnek vissza velük…

 A levélben kiemelik a robotok iránti bizalom csökkenését. Ez az egyik ok, amiért nem engedik meg gépeik fegyverré alakítását.

„Véleményünk szerint a nyilvánosság számára széles körben hozzáférhető, távirányított vagy autonóm, korábban megközelíthetetlen helyszíneken navigálni képes robotok fegyverrel való felszerelése, mivel ezeken a helyszíneken emberek élnek és dolgoznak, új kockázatokat és komoly erkölcsi kérdéseket vetnek fel” – írják.

A cégek más vállalatokat is kérnek, hogy robotjaikat ne kombinálják össze fegyvertechnológiákkal, és további fejlesztőket is erre ösztönözzenek.

Amikor lehetséges és szükséges, át fogják alaposan nézni megrendelőik terveit, hogy elkerüljék mindazokat, akik fegyverré alakítanák a robotokat. Emellett alaposan kivizsgálják az ilyen átalakításokat meghiúsító technikákat.

„Nyugtalanok vagyunk amiatt, hogy az utóbbi időben nő a hozzáférhető robotokat fegyverré alakító személyek száma. Ha a technológia széleskörű társadalmi elfogadását szeretnénk, a nyilvánosságnak tudnia kell: megbízhat a robotokban. Ehhez pedig a rossz szándékú szereplőket kitiltó politikát kell folytatnunk” – írta egy e-mailben Robert Playter, a Boston Dynamics vezérigazgatója.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4117950104
süti beállítások módosítása