Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Szilícium-völgyi milliárdosok álma a fizikai halhatatlanságról

2018. október 17. - ferenck

Több rendkívül sikeres szilícium-völgyi vállalkozó, például Sergey Brin Google-társalapító, Larry Ellison Oracle-elnök, vagy Elon Musk évek óta keres megoldást a visszafordíthatatlan visszafordítására, Gilgames (vagy Dorian Gray) álmának valóra váltására, azaz a halál legyőzésére.

Első lépésben a várható 120 év maximális élettartamot terjesztenék ki 1000-re, vagy többre.

„Sokan mondják, hogy a halál természetes, a halál az élet része. Semmi nem áll távolabb az igazságtól. A halál megoldandó probléma” – nyilatkozta még 2012-ben a PayPal-társalapító és befektető Peter Thiel.

immortality.jpg

Sean Parker Facebook-elnök egy tavalyi rákkutatás-rendezvényen arról beszélt, hogy az eleve jobb egészségügyi szolgáltatásokhoz hozzáférő szupergazdagok még az ő életében legyőzhetik a halált.

A Google által 2013-ban alapított Calcio deklarált célja a „halál megoldása.” A biológiai vállalat hasonló témákkal foglalkozik, mint a hosszú élet titkát kutató tudósok évtizedek óta: meghatározott molekulafajtákat tesztelnek állatokon, növényeken, hogy meghosszabbítják-e az életüket, vagy sem.

Mások krónikus betegségek kutatásával igyekeznek kitolni az emberi életkort. A Human Lomgevity személyek rákra való hajlamát genetikai tesztek alapján előrejelző algoritmusokat használ. A Google-leányvállalat Verily Parkinson-kórosok és cukorbetegek életminőségén javító eszközöket fejleszt.

immortality0.jpg

A modern medicina életkörülményeket jobbá tevő, az életkort kitoló törekvései azonban nem azonosak a halhatatlanságot célzó kutatásokkal. Ráadásul már léteznek az emberi életet elvileg meghosszabbító és megfizethető gyógyszerek: közékük tartozik a DNS-károsodást csökkentő Metaformin, az öregedő sejtek szabályos reprodukcióját és általában a sejtnövekedést segítő Rapamycin, vagy a rákkezelésben használt Tanespimcyn is.

A szilícium-völgyi vállalatokat azonban kevésbé „földhözragadt” lehetőségek érdeklik. Nem hátráltatja őket az a tény sem, hogy nincsenek tudományosan bizonyított öregedés elleni gyógymódok. Peter Thiel például fiatalabb vér átömlesztésében részesül, míg a 32 éves TokBox videoplatform-alapító Serge Faguet több mint 200 ezer dollárt költött biohackelésre, hogy tökéletesítse MDMA mikrodózisait, és teljesebb életet éljen.

Mindannyian tudják, hogyha sikerrel járnak, megoldásaik túl drágák lesznek átlagemberek számára. Ha így történik, az emberiség két teljesen különböző osztályra esik szét: a gazdagabbak 150-160 évig elélhetnek, a többiek pedig az ő adományaikban bízhatnak.

Kérdés, hogy pénzzel és önmagunkkal való kísérletezéssel megoldható-e az emberiség fejlődése során végig megoldatlanul maradt probléma, és ha igen, tényleg elégedettek leszünk az eredménnyel?

A halhatatlanságot célzó törekvésekben a hit szintén fontos szerepet játszik. A Bay Areaban a hagyományos vallásokat háttérbe szorította a technológia és a tudomány emberiséget megváltó erejébe vetett bizalom, „technológiavallás”, transzhumanizmus.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4614304363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2018.10.18. 00:37:36

soros gyorgy mar most is halhatatlan, es transzhuman fopap

Jadeite 2018.10.18. 00:51:33

@Willkommenskultur: ez van, ha valaki agyában túladagolják a propagandát. Már a húslevesben is csak azt látja, amit mások akarnak.

Egyébként szerintem a közeljő technológiájával már lehetséges lesz jelentősen megnövelni az ember élettartamát, de a globális felmelegedést, és a nem túl bíztató jövőképet figyelembe vve felmerül a kérdés: megéri egyáltalán?

Willkommenskultur 2018.10.18. 00:57:59

@Jadeite: nincs globalis felmelegedes, ne kajalj be minden szart

ma szulettel? atomfelho, savaseso, ozonlyuk mindig van vmi ugyeletes hiszti, hogy ra hivatkozva lenyuljak a penzedet

trump mondjuk szerencsere kiszallt a klimaegyezmenybol - a nagyeszu isiaszos baratunk meg rabukott mint gyongytyuk a takonyra -, haragszik is ra a mindentudo media

mu ha ha

csakférfi 2018.10.18. 05:35:40

Halhatatlansàg?
Minek?
120-140 éves emberrel együttélni aki ràadàsyl gazdag.... egy istenverése lehet. Mivel akkorra a "megmàsìthatatlan" viselkedés és egyéb rigolyàk felörlik a személyiségét annak az embernek.
Meg a környezetüknek is.
Ekkora baromsàgot!

csakférfi 2018.10.18. 05:40:07

@Willkommenskultur:
"Számos tudós szerint a legutóbbi évtizedek felmelegedése zömmel emberi tevékenység eredménye.[3] Ezt az elméletet az összes fejlett ipari ország tudományos akadémiája elfogadja.[4]"
..
"A 20. században és különösen az utóbbi évtizedekben ez gyorsabb volt, mint a megelőző néhány évszázadban.[2] A folyamat várhatóan folytatódik. Kérdés, hogy a hőmérséklet változása milyen mértékben az emberi tevékenység következménye. Alig 10 000 éve ért véget a Würm-glaciális. A korábbi öt interglaciális 50–400 ezer évig tartott, amiből arra következtetnek, hogy még a természetes módon is melegedő időszakban vagyunk. Nem tudni azonban, hogy az emberi tevékenység ezt mennyire gyorsítja, mennyire nehezíti a hozzá alkalmazkodást."
Wiki idézet.
Tehàt melegszik a föld àtlaghömérséklete.....ezàltal az éghajlata.
Ez tény.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2018.10.18. 06:59:45

@Willkommenskultur: " atomfelho, savaseso, ozonlyuk mindig van vmi ugyeletes hiszti, hogy ra hivatkozva lenyuljak a penzedet" - most például migránsok

króm nickel 2018.10.18. 07:13:38

Az öregedés is egyfajta betegség. A genetika fejlődésének még csak a kezdetén tartunk, bizonyára lesz eljárás az öregedés megelőzésére.
Szerintem 20 éven belül megoldják.

lenörd hofstadter 2018.10.18. 07:22:50

Aha. Egy nyomorult ízületi kopást nem tudnak visszaállítani, de örökké akarnak élni.
Azért látványos lesz amikor a világ legöregebb milliárdosait betolják egy zárt burokban amiben "élnek" mondjuk az operába, és rákötik őket a helyi hangrendszerre, hogy a szűrt kis mikrovilágukban valamit halljanak is a külvilágból. Aki meg egy robotba épített aggyal akarja élni az életét, az sem normális.
A baj az, hogy mint fentebb írják, ezeknek a már most is személyiségzavaros és általában pszichopata embereknek lesz pénze arra, hogy félidiótaként döntsenek majd az alattvalóik sorsáról.

Zabalint 2018.10.18. 07:56:57

Elvileg a halhatatlanság egyszer lehetséges lesz génmódosítással, azonban ha a teljes emberiségen alkalmaznánk, még a szülés teljes tiltása mellett is az is az emberiség kihalásához vezetne, mivelcnem fejlődne tovább a génállomány. Ha csak a gazdagokon, akkor hiába a sok ezer év üzleti folytonossága, az az ő kasztjukat buktatná, mert az ő génállományuk nem frissülne.

Zabalint 2018.10.18. 07:58:39

A másik, hogy ha megvalósul a megoldás az már csak az utána születetteket érintheti, a mostani milliárdosokat nem.

midnightcoder2 2018.10.18. 08:08:27

@lenörd hofstadter: Most is egy robotba épített aggyal élsz, csak ez egy elég szar konstrukció, viszonylag hamar tönkremegy és nagyon nehéz javítani.

midnightcoder2 2018.10.18. 08:14:18

@Zabalint: Hol van az előírva, hogy a génállománynak fejlődnie kell ? Másrészt, most sem fejlődik, a Homo Sapiens évmilliók óta lényegében változatlan. Igazából azzal, hogy értelmesek lettünk, egy rakás olyan dolgot amit más fajok csak évmilliók során kifejlesztett változásokkal képesek elérni, mi pár óra alatt megoldunk. Pl. ha hidegre fordul az idő, akkor egy állat vagy hosszú szõrt növeszt vagy megfagy. Mi simán csinálunk magunknak ruhát. Ahhoz, hogy egy állat áttérjen húsevésről magevésre szintén évmilliók kellenek. Mi pedig megőröljük a búzát, és csinálunk belõle kenyeret. Azaz, mi mint faj, jóval kevésbé vagyunk már rászorulva a gének változtatgatására mint bármi más.

króm nickel 2018.10.18. 08:15:33

@Zabalint:
Mivel az embereknél nincs szelekciós nyomás, a génállomány jelenleg nem javul, hanem romlik.

MAXVAL birсaman közíró · http://bircahang.org 2018.10.18. 08:23:22

A nép likvidálja őket, bàrhová is bújnak.

midnightcoder2 2018.10.18. 08:45:29

@maxval balcán bircaman: A nép el van foglalva egymás likvidálásával. A leghatékonyabban ez a likvidálás anno pont a kommunizmus alatt ment.

Berelhetoreklamfelulet 2018.10.18. 08:52:45

@midnightcoder2:
Ez nem igaz, mert (ha eltekintünk a minden ember egy faj propaganda hazugságtól), akkor biza az emberek is fejlődtek genetikai szinten, elég csak pl.: arra nézni, hogy egyes népcsoportok megtanulták feldolgozni a laktózt felnőtt korban is, ami a régi embernél nem létező tulajdonság volt.

Berelhetoreklamfelulet 2018.10.18. 08:55:06

@Zabalint:
Ha a halhatatlanságot meg fogják tudni oldani, ilyen apróságok, mint gének módosítás kedvező tulajdonságokért kb. házi orvosi ellátás szintjén lesznek...

króm nickel 2018.10.18. 08:56:54

A diktátorok nem ágyban szoktak meghalni. Különben írhatná a Magyaridők a jövőben,hogy: Szeretettel köszöntjük nagy vezérünket a 350. születésnapján!

Willkommenskultur 2018.10.18. 09:17:57

@csakférfi: Nem teny, velemeny.

Felmesz a netre nobel dijas fizikusokat talalsz akik szerint semmi sem bizonyitja.

chrisred 2018.10.18. 09:24:41

@króm nickel: Akkor az idő múlása is egyfajta betegség lehet.

chrisred 2018.10.18. 09:31:13

@Berelhetoreklamfelulet: Ez egy életmód alapú mutáció volt, akár a bőrpigmentáció változása. Semmi köze a fejlődéshez, pusztán alkalmazkodás. Vagy a sötétebb bőrű népek fejlettebbek, mint a fehérek?

midnightcoder2 2018.10.18. 09:31:54

@Berelhetoreklamfelulet: Mások pedig az alkoholt. Ezek szép dolgok, de azért nem olyasmi mint amikor a denevérek megtanultak ultrahanggal tájékozódni és repülni.

midnightcoder2 2018.10.18. 09:33:41

@chrisred: Igazából a fehérek alkalmazkodtak. Az eredeti verzió afrikából jött, ergo valószínűleg sötét volt a bőre.

chrisred 2018.10.18. 09:33:49

@Willkommenskultur: Az is egy vélemény, hogy valamikor mindannyian meg fogunk halni, nem pedig tény, mert még nem következett be. Csupán éppen elég bizonyíték van arra, hogy be fog következni, sokkal több, mint az ellenkezőjére.

chrisred 2018.10.18. 09:42:27

@midnightcoder2: Ja, én a jelenlegi körülményekre gondoltam, amikor növekszik a napsütéses órák száma, például Európában.

Berelhetoreklamfelulet 2018.10.18. 09:47:36

@midnightcoder2:
"Csak" életben tudtak maradni, hisz fel tudták dolgozni az állat tenyésztő életmód termékét.
MA nem nagy szám, régen...

Berelhetoreklamfelulet 2018.10.18. 09:48:24

@chrisred:
Igen, egy olyan élőhelyen, ahol nagy a napsütéses órák száma, és nincs lehetőség elbújni előle, ők fejlettebbek.

2018.10.18. 09:53:50

@lenörd hofstadter: Szerintem be sem tolják sehova, egy CT-méretű létfenntartó gépbe kötve fognak létezni (az élet szót nem használnám erre) és jó esetben az agyuk virtuális valóságra lesz kötve (mint William Gibson Cout Zerójában). Az emberi test 60-70 évre van kitalálva, megfelelő körülmények között az átlag akár 80-90-et is megérheti, kivételes genetikai állománnyal a felső határ jelenleg 122 év. Ezzel a genetikai állománnyal a jelenleg élők nem fognak ezer éveket élni, ők már menthetetlenek. A technikai fejlődéssel persze ez javulhat, de az életminőség nem. Ahogy egy barátom megfogalmazta, jelenleg az orvosok nem tudják meggyógyítani a krónikus betegséget, csak meghosszabbítják az időt, amíg végez velünk.

Willkommenskultur 2018.10.18. 09:55:17

@chrisred: A tudomany nem igy mukodik, ugy 400 eve. Vagy van minden ketseget kizaro bizonyitek, vagy nincs.

en.wikipedia.org/wiki/Scientific_method

GyMasa 2018.10.18. 10:06:25

@chrisred:
"Csupán éppen elég bizonyíték van arra, hogy be fog következni, sokkal több, mint az ellenkezőjére."
Ahogy @Willkommenskultur: megirja majd alabb:
Ez a mondat csak a te velemenyedet tukrozi. Tudomanyosan nem allja meg a helyet.

GyMasa 2018.10.18. 10:08:09

@chrisred:
"Ja, én a jelenlegi körülményekre gondoltam, amikor növekszik a napsütéses órák száma, például Európában."
Ez szinten nem bizonyitek arra, hogy az ember okozza az eghajlatvaltozast.
Ugyanis elkepzelheto, hogy a tobb napsutes miatt van melegebb es nem a meleg miatt van tobb napsutes.
De ezek mind csak tunetek, nem okok.

chrisred 2018.10.18. 10:25:26

@GyMasa: Az eredeti felvetésnek semmi köze nem volt a klímaváltozáshoz.

chrisred 2018.10.18. 10:26:09

@Willkommenskultur: A belinkelt oldal cáfolja az állításodat.

moonlight777 2018.10.18. 10:27:23

@csakférfi:

Aki ilyen baromságokban gondolkodik, hogy 150-160 évig éljen, és szupergazdag, azzal nem fog együtt élni senki, mert annak az "embernek" kizárólag saját maga az egyetlen és legfontosabb a világon...

chrisred 2018.10.18. 10:30:55

@Berelhetoreklamfelulet: Vagy nem tértek át más táplálékra, amihez nem kellett laktáz enzim, lásd a mediterrán népeket. Például földművelésssel kezdtek foglalkozni. Ez olyan, mint fedett helyre bújni a nap elől.

midnightcoder2 2018.10.18. 10:47:51

@Willkommenskultur: Aha. Lásd táplálkozástudomány. Ezen a héten vajon méreg a tojás a hivatalos álláspont szerint, vagy csodaszer ?

midnightcoder2 2018.10.18. 10:49:50

@nemorino: Ja. Végül is, a születése pillanatától kezdve haldoklik mindenki, csak van akinél ez egészen sokáig eltart.

David Bowman 2018.10.18. 11:00:31

@Willkommenskultur: Holott egy igazi veszély van: a túlszaporodás.
Nem az Uránium (fa, víz, homok) a kevés, hanem az ember a sok.

David Bowman 2018.10.18. 11:01:28

@midnightcoder2: :) Én csokin, kólán és sütin élek. Olyan 50 éve.

chrisred 2018.10.18. 11:03:00

@David Bowman: Aminek az egyik vetülete az átlagos élettartam.

David Bowman 2018.10.18. 11:05:15

@nemorino: Nem a testednek kell örökké élni. Az Ember lényege a Lélek. Bármi is legyen az. Ha azt egy kenyérpiritóba teszik, akkor az lessz az Ember. És élhet akár a Marson, akár a kibertérben is.

David Bowman 2018.10.18. 11:08:57

@chrisred: Egyenlőre ez a legkevesebb. Az örök élettel persze a nulla szaporodás járna együtt.
Csakhogy -egyéb jelentkezők híjján- miénk az egész világegyetem.

Willkommenskultur 2018.10.18. 11:11:07

@midnightcoder2: a bulvar ujsagcikk az nem tudomany

David Bowman 2018.10.18. 11:12:54

Egyenlőre az elhülyülést, a Parkinson- és az Alzheimer kórt kellene legyőzni.

lenörd hofstadter 2018.10.18. 11:16:06

@midnightcoder2:
Viszont garantált a saját egyéniség. Egy feltöltött robotnál sosem fogod tudni, hogy ki vagy, és a tartalomból mennyi a valóság, és mennyi mások behatása.

Gondolj bele, most is orbánista vagy, ha ez csak egy gombnyomás lesz még tudomásod sem lesz róla, hogy az előző napon ki voltál.

Csillagkapu, Búra. Érdekesen járja körül ezt a kérdést és jól mutatja be, mi leszel.

króm nickel 2018.10.18. 11:21:46

Az emberek mindig az örök ifjúságra vágytak, és sokat költöttek az elérésére /Gilgames, Si Huang Ti, stb./ Ma a történelemben először van remény rá.
Inkább ilyen kutatásokra költsék a saját pénzüket a szupergazdagok, mint üres stadionokra a miénket.

lenörd hofstadter 2018.10.18. 11:24:22

Azért egy apróságot nem kell elfelejteni. A modern orvostudomány amelyre gazdagék a hosszú életüket alapozzák, jelen pillanatban arra képes, hogy elhúzza az életet egy olyan életkorig ami a szintén modern orvostudomány által lenézett és üldözött keleti "orvostudomány" által kezelt embereknél alap. Pillanatnyilag az egyre jobb minőségű diagnosztika a nyugati orvostudománynál megoldásaiban csak az "érvágás" felett egy szinttel működik, bőven van még hova fejlődniük ha valóban meg akarják hosszabbítani az életet.

lenörd hofstadter 2018.10.18. 11:25:39

@króm nickel:

Ja. Az üres stadiont ha akarod használhatod, az örök élet meg ha össze is jön, csak az arra "érdemeseknek" lesz elérhető.

David Bowman 2018.10.18. 11:25:54

@króm nickel: Sztálin. Kim Ir Szen. PolPot. Mao.

króm nickel 2018.10.18. 11:42:16

@David Bowman: Szerencsére a felsoroltaknak nem jött össze az örök élet.

GyMasa 2018.10.18. 11:45:49

@chrisred:
OK, igazad van, azt masok irtak, elnezest kerek!

króm nickel 2018.10.18. 11:48:02

@David Bowman: Nem kellene 0 szaporodás, Ha mindenkinek csak egy gyereke lehetne, akkor végtelen idő alatt duplázódna a létszám. /Konvergens sorozat, ha jól emlékszem a matekra/

R2D2 & C3PO 2018.10.18. 11:56:28

Már csak a lét értelmén kéne elmélázniuk. ;)))

De sok pénzük az lesz.

chrisred 2018.10.18. 11:57:48

@króm nickel: Úgy érted, ha mindenki örökké élne, és azalatt csak egy utódot hozhatna a világra? Ha mondjuk átlagosan 25 éves korukban szaporodnának, akkor az első ember ezer éves korára már negyvenen lennének.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.10.18. 12:40:20

fejbe lesznek baszva...oszt kutathatja a balta ellenszerét.
oregseb betegseg halal.
ez az utatok...mint mindenkinek faszok.

króm nickel 2018.10.18. 12:51:45

@chrisred:
Elfelejtetted hogy a két szülő kell egyetlen gyerekhez. Minden nemzedék fele lenne az előzőnek. 1+1/2+1/4...+1/2n=2
/Matekul: Konvergens végtelen sorozat, az összege 2/

chrisred 2018.10.18. 13:32:39

@króm nickel: Nem felejtettem el, csak az volt az alapfeltevés, hogy egy embernek egy utód - és nem egy párnak.

steery 2018.10.18. 14:05:13

Semmi baj nincs a halhatatlansággal, főleg ha gazdag valaki és jó életet tud biztosítani magának. De csak akkor van értelme, ha mellette bevezetik a halálhoz való emberi alapjogot is. Azaz bárki, bármikor szabadon dönthessen úgy, hogy nem kíván tovább élni és államilag támogatott módon öngyilkos lehessen vagy megölethesse magát valakivel (eutanázia).
Ezekkel együtt be kell vezetni a gyerekvállalási engedélyt is. Csak annyi engedély adható ki, ahányan előző évben meghaltak, hogy szinten maradjon a populáció és ne legyen se túlnépesedés, se elnéptelenedés. Az illegálisan születő gyermekeket nem érheti bántódás (mert ártatlanok), viszont a szülőket (bűnösök) ezért szigorúan felelősségre kell vonni és az apát vagy az anyát ki kell végezni miatta, hogy az életével fizessen a nem kívánt élet világra hozataláért. Így marad egyensúlyban a rendszer. Ezzel együtt az illegális gyerekeket olyan nevelőszülőknek kell adni, akik hiába várnak gyerekvállalási engedélyre vagy meddők. Továbbá támogatni kell a homoszexualitást, az aszexualitást és a lehető legolcsóbbá kell tenni a női és férfi fogamzásgátlókat egyaránt.

chrisred 2018.10.18. 14:24:46

@steery: Szerinted létezik a kilátásba helyezett halálbüntetésnél olcsóbb és hatékonyabb fogamzásgátló módszer? Még ebben az orosz rulettes verzióban is riasztónak tűnik.

csakférfi 2018.10.18. 15:40:24

@Willkommenskultur:
A mérések...nem vélemény.
Adat.
Tény.
Vitatod?

steery 2018.10.18. 18:41:54

@chrisred: A halálbüntetés célja nem a fogamzásgátlás, hanem annak elmaradásának, illetve kudarcának a kényszerű utókezelése. Semmit nem ér ugyanis egy olyan törvény, amit következmények nélkül meg lehet szegni, Azt senki sem tartja be, mint az utcai szemetelés tilalmát és akkor külön apparátust kell fenntartani utcatakarítás címszóval.
Az illegális gyerekcsinálók kivégzésének célja nem a többiek elriasztása a gondatlan szaporodástól, hanem a populáció szabályozása. Az ember már mindent szabályoz ezen a bolygón. A növények és állatok hol, hogy éljenek, hány legyen belőlük, mennyire szaporodjanak. És a fölösleget, meg a kártevőket habozás nélkül kiirtjuk. A saját fajunkkal miért nem tesszük ugyanezt? Nem így volna bölcs cselekednünk? Enélkül jelenleg mi vagyunk a legpusztítóbb, legveszedelmesebb kártevői ennek a bolygónak.

chrisred 2018.10.18. 20:30:41

@steery: Ezt a gondolatmenetet már sokaktól olvastam, de közülük még senki sem jelezte, hogy saját magát érzi fölöslegnek. Talán itt lehet a hiba.

Berelhetoreklamfelulet 2018.10.19. 08:33:32

@chrisred:
El kell keserítselek, de a bemagyarázásod semmit sem ér. A jellemzően állattenyésztéssel foglalkozó területről származó embereknél 99% feletti azok aránya, akik rendelkeznek ezzel a mutációval, szal szvsz a többi arról a környékről eltűnt a természetes szelekciónak következtében...

Nyilván van rá más megoldás, és élni tudsz tej nélkül is, de ez semmit sem jelent, miután az alap feltevés igaz, hogy tovább halad az evolúció.

Ráadásul azt se felejtsd el, hogy míg ma kinyalják a segged, és minden autista szerencsétlen evolúciós zsákutca meg tud élni hála a modern termelésnek. Régen nem tudtál bemenni a boltba kajáért, se orvoshoz ha gondod volt... Akkoriban a szegényeknek nem volt túl változatos az étrendjük, sem egészséges. A tejben viszont elég sok hasznos tápanyag van, ami hosszú távon előnyös...

steery 2018.10.19. 10:54:32

@chrisred: Én mindig is fölöslegesnek éreztem a jelenlétem ezen a bolygón. Egész életemben csak azt láttam, hogy igazából nincs rám itt szükség, ahogy a többi emberre sincs. De ők ezt valamiért nem látják és abszolút fontosnak és pótolhatatlannak hiszik magukat, ami nettó ostobaság.
Vagyis az emberiség egy kollektív téveszmében szenved, aminek lényege, hogy önmagát fontosabbnak tartja minden másnál és a világ urának hiszi magát, miközben nyilvánvalóan nem az.

Revolutionist 2018.10.19. 15:00:52

Aha. Most még nagy az arcuk. Számtalan önhitt, gőgös, nárcisztikus arisztokrata próbálkozott már ilyesmivel az elmúlt évezredek során. Azt képzelte, hogy na majd ő.. Aztán ugyanúgy megdöglött mint bárki... Bár nyilván ki nem zárhatjuk, hogy ez lehetséges, de abban is biztosak lehetünk, hogy ezek a seggfejek nem fogják elérni. Mert legelőbb morálisan kéne felfejlődni oda, hogy amíg az emberiség tizedelődik, naponta tízezrek pusztulnak a bolygón kínhalállal, addig ne a kis passzióira költse az eleve illegitim extraprofitjából a többség elől elbitorolt javakat... Abból látható hogy tévúton jár az illető, hogy legelőbb nem a javak embertelen, igazságtalan, tömeggyilkos elosztását akarja megoldani, hanem azonnal a saját életét meghosszabbítani sátáni módon.. az ilyen önző patkányok mindig elbuknak mind, csak idő kérdése... (hiába is tetszeleg abban hogy ő jót akar az emberiségnek)

chrisred 2018.10.21. 10:17:20

@Berelhetoreklamfelulet: Na de ebből nem derült ki, hogy ez általános evolúciós előny lenne, csak azt, hogy az egyoldalú táplálkozás hátrányait egyenlíti ki. Mint az eszkimóknál, akiknek a szervezete C vitamint tud termelni, ami ugyanúgy a táplálkozási hiányosságaikból fakadó hátrányokat enyhítő mutáció.