Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az ENSZ egyes mesterségesintelligencia-alkalmazások ellen van

2021. november 22. - ferenck

Egyre többen foglalkoznak a mesterséges intelligenciák szabályozásával, tesznek javaslatokat a technológiák szigorú ellenőrzés melletti használatára.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberjogi főbiztosa egyes mesterségesintelligencia-rendszerek felfüggesztésére szólította fel a tagállamokat. A felfüggesztés a hatékony biztonsági protokollok érvénybe lépéséig tartana. Más, az emberi jogokat sértő rendszereket a biztos egyenesen betiltana.

ai_dangers.jpg

Beszámolója összhangban van az ENSZ Emberjogi Bizottság egyik tanulmányával, amelyben az automatizált rendszerek rendőrségi, egészségügyi és tartalomajánló alkalmazásaira figyelmeztetnek. Ezek az alkalmazások ugyanis sérthetik a magánélethez (privacy), a szabad véleménynyilvánításhoz és a szabad mozgáshoz való jogot, ugyanakkor korlátozhatják az egészségügyhöz és az oktatáshoz való hozzáférést.

A tanulmány szerzői kiemelik az elfogult, részrehajló algoritmusok, a személyiségi jogokba belemászó megfigyelés és a mesterséges intelligenciák átláthatatlanságának veszélyeit. Kormányok és vállalatok gyakran úgy telepítenek valahova MI-termékeket, hogy előtte nem pontosítják a rendszerek emberjogi veszélyeit.

Száműznék az emberi jogokra folyamatos veszélyt jelentő technikákat, mint például a valósidejű biometrikus azonosítást. A megnyugtató szabályozás érvénybe lépéséig moratóriumot vezetnének be azoknak az algoritmusoknak a használatára, amelyek meghatározzák, hogy valaki jogosult egészségügyi ellátásra, vagy sem.

Mindezek mellett az adatok privát jellegét védő iránymutatókat, független felügyeletet és törvényeket vezetnének be. Megmagyarázható mesterégesintelligencia-mechanizmusok mutatnának rá az MI-k által lehetővé tett jogsértésekre, visszaélésekre. Természetesen az MI-rendszereket folyamatos megfigyelés alatt tartanák, hogy tudjuk, mikor jelenthetnek potenciális veszélyt az emberi jogokra.

Az ENSZ senkit nem kötelezhet az ajánlások elfogadására, viszont az olyan erős állítások, mint Bacheleté minden eddiginél látványosabban irányítják az MI és az emberi jogok „találkozási pontjaira” a közfigyelmet.     

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7216706228
süti beállítások módosítása