Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról

2024. június 25. - ferenck

Első vallási vezetőként, Ferenc pápa (fontos jelzésnek számító újévi üzenete után ismét) beszélt a G7 csúcson a mesterséges intelligenciáról. Figyelmeztette a világ vezetőit: soha nem szabad eljutni addig, hogy az MI fölényben legyen az emberiséggel szemben.

A technológia „korszakos változás” számunkra, viszont hozzáfűzte: az emberi élet és méltóság megőrzése érdekében folyamatos felügyeletre van szükség az MI felett.

ferenc_papa.jpg

„Soha egyetlen gép nem dönthet úgy, hogy elveszi egy emberi lény életét” – mondta, majd megjegyezte: nem hagyhatjuk, hogy szupererős algoritmusok hozzanak döntést a sorsunkról. Azért nem, mert „reménytelen jövőre kárhoztatnák az emberiséget, ha megvonnák tőlünk az önmagunkkal és életünkkel kapcsolatos döntéshozás adottságát, és a gépi döntésektől való függésre lennénk ítélve” – figyelmeztetett a nyolcvanhét éves egyházfő.

A csúcs házigazdája Giorgia Meloni olasz államfő volt; az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország és Olaszország vezetői mellett tíz másik ország is képviseltette magát, köztük Argentína, India, Jordánia, Kenya és Törökország.

A pápa elismerte az MI körüli ambivalenciát: egyrészt szerte a világon terjesztheti ki a tudáshoz, ismeretekhez való hozzáférést, másrészt növelheti a fejlett és fejlődő országok, illetve az uralkodó és az elnyomott társadalmi osztályok közötti különbségeket, azaz nagyobb igazságtalanságok eredője is lehet.

A technológia jó célokra történő használata közös feladatunk, a kereteket és feltételeket viszont a politikának kell megteremtenie hozzá – emelte ki az államok felelősségét.

Az MI munkaintenzív feladatokat tud elvégezni, hozzájárul a tudományos kutatás exponenciális léptékű fejlődéséhez, ugyanakkor hamis információk terjesztésére szintén tökéletesen alkalmas. Nem dolgoz ki új elméleteket, elemzéseket, hanem az általa találtakat ismétli meg. Ezzel fennáll a veszély, hogy álhíreket legitimál, és eleve domináns kultúrákat erősít meg pozíciójukban – összegzett Ferenc pápa. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6118430569
süti beállítások módosítása