Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az MI pontosan megmondja, fog-e esni a következő másfél órában

2021. november 25. - ferenck

Életünk nagymértékben függ az időjárástól. Egy friss tanulmány arról számolt be, hogy egy óra leforgása alatt az Egyesült Királyság harmada beszélgetett erről a témáról.

Időjárás-előrejelzéssel az ókortól kezdve foglalkoznak, csak míg a régebbi korokban a csillagok állásából indultak ki, addig a modern világban fizikai jelenségekre támaszkodunk, a mai prognózisokat komoly számítási kapacitással rendelkező numerikus rendszerek végzik.

deepmind_4.jpg

Az időjárási jelenségek közül az eső azért különösen fontos, mert mindennapos döntéseinket befolyásolja – vigyünk-e magunkkal esernyőt, merre menjünk az autóval szakadó esőben, milyen biztonsági intézkedések szükségesek szabadtéri rendezvényeken?

A mesterségesintelligencia-fejlesztéseiről ismert, a Google-hoz tartozó londoni DeepMind az Egyesült Királyság Meteorológiai Intézetével végzett közös kutatásának eredményeként, előrejelző modellt alkottak. A modell megmondja, hogy a következő egy-két órában fog-e esni, illetve számíthatunk-e másfajta csapadékra.

deepmind0_3.jpg

A környezettudomány és a mesterséges intelligencia ilyen típusú találkozásai komoly segítség lehetnek a munkájukban az időjárásnak különösen kitett döntéshozók számára.

Az új modell ugyanis sokkal pontosabb munkát végez az elődjeinél, a jelenleg használatban lévő összes többinél. Nagyon rövid időre (a forecastból képzett shortcast) ő jelzi előre a legakkurátusabban a várható csapadékot.

A kutatók 2016 és 2018 közötti időjárási radaradatokon gyakoroltattak, majd 2019-es adatokon teszteltek egy ideghálót. A hálón alapuló modell 1536x1280 kilométeres területeken prognosztizál, ezen belül, 1x1 kilométeres részeken öt és kilencven perc közötti intervallumokra végez számításokat.

A DeepMind elmondása alapján, mesterséges intelligenciájuk a kísérleteken 89 százalékos pontossággal teljesített. A teszteken a Meteorológiai Intézet ötven szakembere vett részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3416707032
süti beállítások módosítása