Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia a biomedicinában

2022. január 14. - ferenck

A Google-hoz tartozó és az általános mesterséges intelligencia fejlesztésében komoly eredményeket elért, világhírű londoni DeepMind biomedikális startupot alapított. Az új cég, az Isomorphic rendeltetése, hogy az előd AlphaFold 2 kutatásaira, ideghálók együttesére alapozva megállapítsa fehérjemolekulák biológiai funkcióikat meghatározó formáit.

A DeepMind vezérigazgatója, Demis Hassabis által vezetett új cég MI-, biofizikai, orvosi vegyész és tervező szakembereket alkalmaz.

deepmind0_4.jpg

A cégnél a fehérjék gyógyászati potenciálját, egymás közötti interakcióikat és a receptorokhoz történő kapcsolódásokat elemző, előrejelző modelleket dolgoznak ki. A tervek szerint gyógyszerfejlesztés helyett a szolgáltatásaikat kínálják fel gyógyszeripari vállalatoknak.

A 2018-ban indult AlphaFold 2 az emberi test fehérjéinek 98 százalékát elemezte, elemzésiket azonban laboratóriumi kísérletekkel kell még hitelesíteni. 2018-ban és 2020-ban is megnyertek egy-egy fehérjeformákat prognosztizáló versenyt. A DeepMind a rendszert és a többszázezer fehérje szerkezetét részletesen bemutató adatbázist tavaly júliusban tette nyilvánossá.

deepmind_5.jpg

Az új startup tevékenysége azért is érdekes lehet, mert a potenciális gyógyszereknek csak 6,2 százaléka megy át a klinikai teszteken, és kerül piacra. Egy sikeres gyógyszer fejlesztése átlagban 1,3 milliárd dollárba kerül. Az Isomorphic leegyszerűsítheti a fejlesztéseket.

A próba-hiba módszerrel komoly eredményeket érhetnek el, növelik a sikerrátát, csökkentik az előállítási költségeket. Összességében a gyártók és az ügyfelek is jól járnak.

Az AlphaFold 2 komoly előrelépés a biomedicinában, mélytanulással (deep learning) pedig jelentősen felgyorsulhat a proteinek közötti interakció kutatása. Olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy egy potenciális kezelés milyen hatást vált ki a megcélzott fehérjéből?

Mivel egy fehérje formája nem statikus, és a mozgása befolyásolja a tulajdonságait, dinamikájuk tanulmányozásában szintén komoly lehetőségek rejlenek.

A laboratóriumi eredmények sikeres klinikai tesztté konvertálásában nagyon fontos szerep vár az Isomorphicra és a hasonló biomedikális vállalkozásokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8416754152
süti beállítások módosítása