Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépi tanulással előrejelezhetőbb a szélenergia

2022. június 28. - ferenck

A szél- és a napenergia közismert kiszámíthatatlansága miatt a közműveknél az igény szerint elérhető fosszilis tüzelőanyagok az alapértelmezettek. A szélenergia előrejelzése viszont részben eloszlathatja a bizonytalanságot, segítve a közműveket a megújuló energiaforrások előnyeinek – alacsonyabb rezsiköltség, kisebb függőség a fosszilis és a nukleáris energiától – kihasználásában.

A franciaországi székhelyű Engie SA elsőként használja a Google mesterségesintelligencia-alapú jövendőmondóját: a rendszer szélerőművek energiatermelését prognosztizálja. A nagyvállalat tizenhárom németországi szélerőműben tervezi a telepítését.

szelenergia.jpg

A Google-hoz tartozó DeepMind ideghálót gyakoroltatott szélerőművek következő 36 órában várható teljesítményének prognosztizálására. A gyakorlóadatok múltbeli időjárás-jelentésekből és szélturbinákkal kapcsolatos, nem specifikált infókból álltak.

Az Engie a rendszerre hagyatkozva fogja megmondani a szolgáltatóknak a következő napokban rendelkezésükre álló energiamennyiséget. Pontos előrejelzésekkel a vállalat csökkentheti fosszilis üzemanyag és atomenergia használatát. Ha a rendszer kevés szélenergiát jósol, más energiaforráshoz fordulhatnak.

szelenergia0.jpg

A Google már 2019-ben arról számolt be, hogy megbízható algoritmusának használata akár húsz százalékkal növelheti a szélenergia értékét.

A mamutcég nincs egyedül, mások is alkalmazzák a gépi tanulást a megújuló erőforrásokból történő hatékonyabb energiakinyerésre.

A Microsoft nemrég állt össze a dán szélturbina-gyártó Vesta Wind Systemsszel. Megerősítéses tanulással működő rendszert fejlesztenek, céljuk a szélturbinák optimális irányba pozicionálása. Az izraeli Xfloat startup rendszere biztosítja, hogy a napelemek mindaddig a Nap felé nézzenek, amíg a csillag az égbolton mozog.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5817866785
süti beállítások módosítása