Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Amerikai-kínai feszültség a chipek miatt

2022. október 26. - ferenck

2030-ra Kína a világ elsőszámú mesterségesintelligencia-hatalmává akar válni. A terv megvalósulásához többek között csúcstechnológiás adatfeldolgozási lehetőségek és kapacitások szükségesek.

A legfejlettebb chipeket ma Tajvanon és Dél-Koreában gyártják, a gyártáshoz amerikai felszereléseket használnak, a chiptervezésben az Egyesült Államok messze világelső, és emiatt az amerikai hatóságok szigorúan nyomon követhetik más országok chipvásárlását, beleszólhatnak a nemzetközi kereskedelembe.

Kínával is ez történik, mert a távol-keleti ország ugyan mindent megtesz a félvezetők belföldi gyártókapacitásának növeléséért, ám hardver-, szoftver- és üzleti fronton komoly problémákkal szembesülnek, és a legképzettebb munkaerő egy része is inkább külföldön próbál boldogulni.

chip_feszultseg.jpg

Az USA már szeptemberben eldöntötte, most viszont nyilvánossá is tette a Kínába irányuló chipeladások korlátozását, ami komolyan veszélyezteti Peking terveinek megvalósulását. Az amerikai indoklás: meg akarják akadályozni, hogy Kína militarizálja az MI-t. Az intézkedések nem korlátozódnak a Kínai Népköztársaságra, hanem a Pekinghez köthető összes cégre érvényesek szerte a nagyvilágban.

Az új törvények értelmében egyes processzorok, köztük a legfejlettebb GPU-k (grafikai processzorok), a gépi tanulás optimalizálását szolgáló más eszközök, és a processzorok gyártásához használt felszerelések nem adhatók el Kínának. A szigorítások főként a Nvidia zászlóshajóját, az adatközponti használatra tervezett A100 GPU-t, de az AMD csúcstermékeit is érintik. A mostani kínai MI-chipek 95 százaléka Nvidia-termék… Az otthoni számítógépekben és videojáték-konzolokban lévő chipekre értelemszerűen nem vonatkozik a tiltás, azokat bajosan használhatnák katonai MI célokra.

A rendelkezés azt is leszögezi, hogy amerikai állampolgárok és az USA-ban tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek az Egyesült Államok kormányának engedélye nélkül nem vehetnek részt csúcsminőségű külföldi chipek fejlesztésében és gyártásában.

Kína külügyminisztériumának egyik szóvivője kijelentette, hogy az USA visszaél exportjának kontrollálásával, és szerintük ez nemcsak rájuk, hanem a globális együttműködésre, a nemzetközi beszállítói láncra szintén nagyon rossz hatással lesz.

Az amerikai-kínai chipviszály nem most kezdődött.

Washington már 2015-ben megtiltotta az Intelnek, hogy legfejlettebb chipjeit a kínai hadseregnek adja el. 2019-ben a Huawei és 114 leányvállalata került amerikai tiltólistára, 2020 májusában pedig az amerikai technológiákat használó és a Huawei-jel üzleti kapcsolatban álló külföldi cégeket amerikai kormányengedély kérésére kötelezte az üzletelés folytatásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4617962316
süti beállítások módosítása