Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elon Musk hazudott az önvezetésről

2023. február 07. - ferenck

Techcégek gyakran reklámozzák termékeiket olyan funkciókkal, amelyekre még nem képesek. Általában immateriális javak, a lakosság bizalma vagy a befektetők bankszámlái bánják a félretájékoztatást. Önvezető járművek esetében viszont halálosak lehetnek a nem egészen korrekt infók.

Az NHTSA, az USA közúti biztonságért felelős hivatala vizsgálja, hogy a Tesla Autopilot módban vezetett járműve, 2022-ben egy alkalommal nyolc autó összekoccanását okozta. Az eset csak órákkal azt követően történt, hogy Elon Musk az Autopilot hozzáférhetőségéről tweetelt: opcionálisan mindenki számára megvásárolható Észak-Amerikában. Korábban csak biztonságosan vezető sofőröknek volt rá lehetősége.

tesla_7.jpg

A hivatal Tesla járművek felelőtlen fékezésével kapcsolatos többszáz panaszt vizsgál. Úgy tűnik, hogy a gyártó önvezető autóját szándékosan megtévesztő módon reklámozta.

Musk cége 2016-ban lakás kihajtójától vállalati parkolóig menő autóról a következő felirattal tett közkinccsé videót: „A vezetőülésben tartózkodó személy, csak jogi okok miatt van ott. Nem tesz semmit. Maga a jármű csinál mindent.”

tesla0_4.jpg

Belső céges elektronikus levelezésből (több e-mail a Bloomberg birtokába került) kiderült, hogy a mérnökök Musk nyomására hamisították meg a videót. Azt ígérte nekik, hogy a nézőkkel közölni fogja: a videó a jövőt, és nem a jelent mutatja. Ehelyett, a mozgókép-anyag közzétételekor a következőt tweetelte: „A Tesla (bárminemű emberi input nélkül) önmagát vezeti városi utcákon keresztül az autópályához, onnan vissza az utcákhoz, majd megtalálja a parkolóhelyet.”

A Tesla autó 2018-as fatális karambolja miatti bírósági eljárás során az Autopilot szoftverrészleg vezetője elmondta, hogy a videót részben fabrikálták.

„A videó célja nem a 2016-ban az ügyfelek számára hozzáférhető dolgok pontos bemutatása volt, hanem az, hogy mi építhető be a rendszerbe”állította a bíróságon.

A New York Times 2021 végén cikket közölt az ominózus videó készítéséről. Kiderült, hogy mérnökök előzetesen speciálisan és gondosan feltérképezték az útvonalat, de a jármű ennek ellenére, legalább egyszer karambolozott felvétel közben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6318041256
süti beállítások módosítása