Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Amerikai és kanadai rádióállomások MI műsorvezetőt tesztelnek

2023. május 09. - ferenck

Mivel a mesterségesintelligencia-modellek megkönnyítik végtelen mennyiségű szöveg és hang előállítását, napról napra markánsabb a teljesen automatizált médiaprogramok jelenléte.

2022 októberében a dubai Play.ht híres, esetenként elhunyt személyeket szimuláló podcast-et indított. Eddig Oprah Winfrey és Terence McKenna volt benne Alan Watts-szal, illetve Lex Friedman Richard Feynman-nel.

Idén januárban a Seinfeld sitcomra (szituációs komédiára) épülő, MI által generált, soha véget nem érő komédia indult a Twitchen (az Amazon tulajdonában lévő, videojáték-közvetítéssel foglalkozó weboldalon). Szkriptek létrehozására a GPT-3-at, hangok szimulálására a Microsoft Azure-t, jelenetek készítésére a Unity játékmotort használja.

ai_dj.jpg

A zenei streaming-szolgáltató Spotify nemrég indított automatizált DJ-je a felhasználó hallgatói szokásaira vonatkozó tényszerű infókkal és megfigyelésekkel tesz izgalmasabbá egyéni lejátszási listákat (playlists).

A digitális közönség bevonására fókuszáló clevelandi Futuri médiavállalat termékét, a RadioGPT-t az Egyesült Államokban és Kanadában is tesztelik.

A saját fejlesztésű Topic Pulse meghatározza a rádióállomás helyi piacának trendi témáit, a GPT-4 szkriptet hoz létre belőlük, amelyet egy másik modell egy és három hang között vokalizál. A felhasználó vagy előre beállított hang, vagy a sajátjának a klónja között választhat.

A RadioGPT a felhasználó által válogatott listáról játszik számokat. A bemutatót csevegő MI-hanggal teszi színesebbé, amely a dalokról és a művészekről mond el érdekességeket, de rövid időjárás-jelentést, közlekedési és közéleti híreket is szolgáltat.

Az appot letöltő hallgatók hangmemókat küldhetnek a rendszernek, amelyeket az automatizált DJ akár a szkriptbe is integrálhat. Úgy is lejátszhatja őket, mintha pont betelefonálnának az adásba, tartózkodási helyük alapján pedig – az állomás hatósugarán belüli területeken – hívhatja is őket.

Az Egyesült Államokban 207 rádióállomással rendelkező Alpha Media és a Kanadában 55-öt birtokló Rogers Sports & Media áprilisban kezdte bétatesztelni a technológiát.

Sok rádióállamos már eleve nagymértékben automatizált, és nem maguk által készített, hanem mások, felhasználásra engedélyezett (szindikált) műsorain alapulnak. Ha MI DJ helyi hírekkel és a hallgatók interakcióival áll elő, programjaikat könnyebben alakíthatják ki saját piaci elvárásaik szerint, így pedig versenyképesebbek lesznek a streaming szolgáltatásokkal szemben.

A RadioGPT azért nagyon fontos, mert a generatív MI-t a hagyományos rádiós munkamenetbe integrálja. A technológia a jövőben alapjaiban változtathatja meg a médiumot.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3618118260
süti beállítások módosítása