Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az OpenAI blokkolja modelljei használatát Kínában és más országokban

2024. július 17. - ferenck

Az OpenAI kínai felhasználói július kilencedikétől elveszítették az alkalmazásprogramozói felülethez (API) való hozzáférésüket. Az intézkedés Kína mellett Észak-Koreát, Iránt, Kubát, Oroszországot, Szíriát, Venezuelát és más országokat is érint.

A legfejlettebb GPU-k (grafikus feldolgozó egységek) exporttilalma után, a nem támogatott országokkal való szakítás újabb fontos mozzanat az Egyesült Államok és Kína közötti technológiai versenyben. Az USA több lépést tett azért, hogy az ázsiai szuperhatalom ne jusson hozzá Amerikában fejlesztett MI hardverhez és szoftverhez. Egyes amerikai vállalatok, például az Anthropic és a Google nem is végez kínai tevékenységet.

openai0_3.jpg

A Kereskedelmi Minisztérium a legfejlettebb MI-modellek kínai hozzáférését tovább szigorító terven dolgozik, ez vonatkozik az OpenAI termékeire is. A Pénzügyminisztérium kínai, hongkongi és makaói MI-vállalatokba történő amerikai befektetéseket korlátozó tervezetet jelentett be.

Sok kínai és más startup az OpenAI modelljein alapult, bár a kínai MI-modellfejlesztés is öles léptekkel halad. Az Alibaba Qwn2-je például a Meta Llama 3-t megelőzve, vezeti a Hugging Face Nyílt LLM Ranglistáját.

Az OpenAI eddig azokban az esetekben blokkolta a támogatott országokon kívülről érkező kéréseket, ha virtuális magánhálózatot (VPN) vagy a földrajzi korlátozások más módszerrel történő kijátszását észlelte. Elvileg, mert a gyakorlatban nagyon ritkán cselekedett így.

openai_6.jpg

Most viszont a kínai MI-vállalatok az OpenAI által korlátozott felhasználók bevonzása miatt is versengenek már egymással.

A Baidu ötvenmillió ingyenes tokent ad Ernie modelljéhez az OpenAI korábbi felhasználóinak, és a fogyasztók OpenAI kreditjeiket is felhasználhatják plusz tokenekhez, a korábbi modellekhez pedig korlátlan hozzáférést kapnak. Az Alibaba Cloud huszonkétmillió ingyen tokent kínál a Qwen-plushoz, a kevésbé ismert Zhipu AI ötvenmilliót a saját fejlesztésű GPT-4 vetélytárs GLM-4-hez, százmilliót az olcsóbb GLM-4 Airhez.

A Microsoft közben bejelentette, hogy a hongkongi felhasználók az Azure-on keresztül (az OpenAI hivatalos támogatása nélkül) elérhetik az OpenAI-modelleket. Kína többi részén a helyi Microsoft-partner 21Vianet a tiltott API-val azonos szolgáltatást kínáló alkalmazásprogramozói felületére történő átállást javasolja.

Az USA ennél messzebbre már nehezen mehet el MI-technológiája korlátozásában. Jelenleg minimum fél évvel Kína előtt jár, az ilyen lépések viszont más országokat is robusztus hazai modellek fejlesztésére és nyílt forrású alternatívák keresésére ösztönözhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4418443553
süti beállítások módosítása