Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Lemezkiadók jogi eljárást indítottak két mesterségesintelligencia-zenegeneráló startup ellen

2024. július 05. - ferenck

Az Amerikai Hanglemezipari Szövetség (RIAA) június huszonnegyedikén jelentette be a Sony Music Entertainment, a Universal Music Group és a Warner Records kiadók által a Suno és az Udio mesterségesintelligencia-zenegenerálók elleni jogi kereset megindítását. Szerzői jogok megsértésére hivatkoznak, mert a két MI-startup engedély nélkül használta Chuck Berry és Mariah Carey munkáit.

A Suno AI elleni keresetet bostoni szövetségi bíróságon, az Udio AI-t fejlesztő Uncharted Labs ellenit New Yorkban adták be.

lemezkiadok0.jpg

Mikey Shulman, az MIT-nak (Massachusetts Institute of Technology) is otthont adó Cambridge-i (Massachusetts állam) Suno AI vezérigazgatója elmondta, hogy a technológiát teljesen új outputok generálására, nem pedig már meglévő tartalmak memorizálására és „visszaböfögésére” tervezték. Eleve nem teszi lehetővé a felhasználóknak a konkrét előadókra történő hivatkozást.

A vezérigazgató hozzáfűzte, hogy ezt megpróbálta elmagyarázni az érintett kiadóknak, de azok jóhiszemű megbeszélés helyett visszatértek a régi módszerhez, az ügyvédekhez.

lemezkiadok.jpg

Az Udio AI nem reagált a keresetre.

Mitch Glazier, a RIAA elnök-vezérigazgatója szerint a zeneipar már együttműködik felelős mesterségesintelligencia-fejlesztőkkel, a „művészek életművéből másoló, azokból profitot termelő, és mindezt tisztességesnek tartó, licenc nélküli szolgáltatások, mint a Suno és az Udio viszont mindannyiunk számára megkérdőjelezik a valóban innovatív MI ígéretét.”  

Az MI használata a zeneipar egyik legforróbb topikja, a kreatív lehetőségektől főként a szerzői jogokig egyre dühödtebb viták tárgya. Első szövetségi államként, márciusban Tennessee fogadott el az alkotókat az MI potenciális veszélyeivel szemben megóvni hivatott törvényt. Lényege, hogy az MI engedély nélkül ne utánozhassa művészek hangját.

Áprilisban kétszáznál több művész írt alá MI-fejlesztőcégeket, platformokat és szolgáltatókat a technológia törvénytelen felhasználására figyelmeztető nyílt levelet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7518436471
süti beállítások módosítása