Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A ChatGPT immáron Reddit-tartalmakhoz is legálisan férhet hozzá

2024. május 27. - ferenck

A Reddit közösségimédia-szolgáltató bejelentette, hogy partnerségre lépett a GPT legújabb változatával, a GPT-4o-val május közepén debütált OpenAI-val. A szerződés értelmében a ChatGPT fejlesztővállalata mesterségesintelligencia-modelljeit a Reddit több tízmillió napi felhasználója által posztolt anyagokon (is) gyakoroltathatja.

Az egyezséggel a közösségi médium is jól jár, mert felhasználói és moderátorai számára az OpenAI MI-vel működtetett funkciókat hoz létre. Más szempontból szintén hasznos számára a deal: a bejelentés után a cég tőzsdei részvényei tíz százalékkal emelkedtek. Azaz, a Reddit a hirdetések mellett szélesíteni próbálja bevételi forrásait.

reddit_2.jpg

Az utóbbi hónapokban az OpenAI az Associated Press-szel és a Financial Times-szal is kötött hasonló szerződést.

2024-ben az MI-versenyfutás egy másik kulcsszereplője, a Google szintén megegyezett a Reddittel, ők is trenírozhatják mesterségesintelligencia-modelljeiket a közösségi médium anyagain.

A szerzői jogi problémák miatt, pereskedéseket megelőzendő, egyre gyakoribbak az ilyen szerződések MI-fejlesztőcégek és tartalomgyártók között. A korábbi gyakorlattal ellentétben, a modellek immáron legálisan használhatnak értékes online tartalmakat.

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is sokan megkérdőjelezik, hogy MI-eszközök gyakoroltathatók-e jogvédett tartalmakon, illetve bizonyos kivételek vonatkoznak-e rájuk, és ha igen, akkor milyen mértékben.

Az USA-ban egymástól függetlenül több per folyik MI-fejlesztők (főként az OpenAI) ellen: George RR Martin, a Trónok harca szerzője, a színész Sarah Silverman és a New York Times egyaránt jogi úton próbálkozik.

A világ legnagyobb zenei kiadója, a Sony levelet írt a napokban a Google-nak, a Microsoftnak és az OpenAI-nak. Felszólította a cégeket, hogy tudassák velük, ha a Sony jogvédelme alá tartozó muzsikákat MI-rendszereik gyakoroltatására használják.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6218410451
süti beállítások módosítása