Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Grimes hangjának klónozására buzdítja rajongóit

2023. június 06. - ferenck

Generatív audióeszközök, mint például a Murf.ai és a Respeecher a hangklónok áradatát indították el. Népszerű popsztárok másolatai énekelnek, változatos stílusokban szól a muzsika, és minden másolat. A világ zenei szerzőjogainak jelentős részét birtokló Universal Music Group (UMG) márciusban lépett is az üzleti tevékenységének ártó trend ellen, és streaming-szolgáltatókat, köztük a YouTube-ot és a Spotify-t is a mesterséges intelligenciával generált számok eltávolítására szólította fel.

Egyes szinkronhangok, hang-színészek már licencelik is a hangjukat, hogy MI-vel generált hasonmások használhassák fel.

grimes2.jpg

Az elektronikus és a popzene határmezsgyéjén alkotó, csúcstechnológiákhoz, transzhumanizmushoz erősen vonzódó, kísérletező kedvű kanadai Grimes – Elon Musk korábbi élettársa és két gyermekének édesanyja – egy lépéssel továbbmenve, kiadta a GrimesAI-1 generatív audióeszközt, amellyel bárki saját dalt, beszédet vehet fel az énekesnő klónozott hangjával. Május 24-ig több mint tizenötezer hanganyagot, köztük háromszáznál több teljes számot rögzítettek és töltöttek fel a felhasználók streaming-szolgáltatásokra.

grimes0.jpg

A GrimesAI-1 az alkotó és a művészmenedzsmenttel foglalkozó CreateSafe vállalat által közösen létrehozott elf.tech honlapon érhető el. A felhasználók meglévő hangfelvételeket töltenek fel, vagy az ottani alkalmazással vesznek fel újakat. A GrimesAI-1 az énekesnő nyers és effektusokkal, például reverbbel (utózengés, visszaverődés) felturbózott hangján egyaránt tanult.

grimes.jpg

A felhasználók az általuk kiválasztott audióalkalmazások segítségével háttérzenét adhatnak anyagaikhoz. Végül egy gombra kattintva, tölthetik fel alkotásukat streaming-szolgáltatásokra.

grimes1.jpg

Egy tweetben Grimes javasolta, hogy MI-hangklónjával keressenek pénzt, és a befolyó összegek felére tart igényt.

A mesterséges intelligencia által generált zeneutánzatokhoz úgy is lehet viszonyulni, mint az UMG, és úgy is, mint Grimes. A tiltással szemben mindenesetre kreatívabb és demokratikusabb a rajongókkal való együttműködés

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr718138244
süti beállítások módosítása