Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

David Guetta mesterséges intelligenciával „alkotta újra” Eminem hangját egy új számhoz

2023. február 15. - ferenck

David Guetta, világhírű francia DJ és producer egy partin, hatalmas közönség előtt új számot adott elő, és a számban a – szintén szupersztár – rapper, Marshall „Eminem” Mathers „szerepelt”, akinek egyébként semmi köze az ominózus darabhoz.

A DJ ugyanis generatív mesterséges intelligenciával hozott létre szöveget – hangot, mindent Eminem stílusában.

guetta_eminem0.jpg

„Hadd mutassam be Emin-AI-em-et” – fűzte hozzá a videóhoz, majd a következőket írta a Twitteren: „Eminem bro, viccet csináltam valamiből, és olyan jól működik, hogy el sem hiszem. Alapvetően bármelyik szeretett művész stílusában írhatunk verset, így begépeltem az MI-nek: írj Eminem stílusában jövőbeli rave-ről. Utána egy másik MI-honlapra mentem, ahol újraalkothattam a hangot. Összeraktam a szöveggel, majd lejátszottam egy partin, és az emberek megőrültek érte.”

A klip alapján a közönségnek valóban tetszett a zene, Guetta viszont nem közölte velük, hogy mesterséges intelligencia által generált muzsikát hallanak, és arról sincs hír, hogy Eminem miként reagált az egészre, „hangja” valószínűleg engedély nélküli használatára.

guetta_eminem_1.jpg

Guetta közölte: a szám nem fog kereskedelmi forgalomba kerülni. De ha nem is árusítják a darabot, több etikai kérdést felvet.

A DJ a partin így vagy úgy, de mindenképpen profitált a rapper hangjából. Ráadásul terjed a hírességek ilyen jellegű, egyébként elkerülhetetlen megszemélyesítése, és ezzel együtt a hanggeneráló MI-k lehetőségeitől való félelem.

Ha egy DJ remixel egy más által írt és előadott számot, az nagyon nem ugyanaz, mintha az illetővel (annak tudta nélkül) létrehoz egy teljesen új darabot. Az MI a megszemélyesített művésztől távol álló szöveget is adhat a szájába: uszíthat, gyűlöletet kelthet, mások ellen beszélhet stb. De az is előfordulhat, hogy az illetőnek egyszerűen nem tetszik, ha mások megszemélyesítik.

Eminemről köztudott, hogy szereti a csúcstechnológiákat, web3-termékeket, metaverzumot, Guetta viszont még így is ismeretlen területre lépett. A világ egyik legismertebb DJ-jeként, hatalmas rajongótábora van, közülük is többet inspirálhat a példa.

Emin-AI-em egyébként csak két egyszerű sort rappelt a számban: „This is the future rave sound / I’m getting awesome and underground.”

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9618049272
süti beállítások módosítása