Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Halloween-maszkokat tervez a mesterséges intelligencia

2018. október 29. - ferenck

A nashville-i (Tennessee) és atlantai (Georgia) irodákkal rendelkező amerikai Red Pepper kreatív ügynökség mindenféle vállalati innovációt, diszruptív változásokat hozó üzleti, vagy teljesen szokatlan, de mindenképpen eredeti ötletet felkarol.

Technológiai szakértőjük, Matt Reed az ősi kelta hagyományból, boszorkányok, kísértetek és más démonok ünnepéből kialakult és az egész világon elterjedt Halloweenre, október 31. éjszakájára gondolva, alkalomhoz illő maszkok tervezésére programozott egy mesterséges intelligenciát.

halloween0.jpg

Az idegháló a Google Images-ből kigyűjtött kb. 5 ezer Halloween-maszkon gyakorolt, s találta ki végül a saját változatait. Az utóbbi évek egyik legsikeresebb technikáját, generatív ellenséges hálózatokat (generative adversarial network, GAN) alkalmazva igyekezett minél meggyőzőbb maszkokkal előállni. (A GAN két algoritmus – az egyik alkot, a másik bírál, amire az előző finomít munkáján, a másik újra megbírálja, ő megint javít rajta, és így tovább, mindaddig, amíg viszonylag meggyőző kép, szöveg stb. nem generálódik.) 

Az eredmény döbbenetes, nyugtalanító, rémálmokhoz tökéletes alapanyag. Ha riogatni kell, felül is múlja az eredetit. Egy kicsit a robotikából és más infokom technológiákból ismert „Rejtélyes völgy” (Uncanny Valley) jelenségre emlékeztet: bizonyos pontig pozitívan reagálunk emberi jegyeket felvonultató karakterre. Minél emberszerűbb, annál jobban szeretjük – egy ponton túl, amikor már majdnem teljesen emberi, de mégsem az, viszont elbizonytalanodunk. Ez a völgy, ahol az adott robot, animált karakter stb. tulajdonságai nem egyeznek az előzetesen hozzátársított tulajdonságokkal.

halloween.jpg

Ugyanezt érezzük a Red Pepper MI-je által alkotott Halloween-maszkokkal kapcsolatban is.

„Azért tűnnek ennyire nyugtalanítónak, ijesztőnek, mert nincsenek részletesen kidolgozva, nem látunk mindent, a mesterséges intelligencia ránk hagyja, hogy mi kössük össze képzeletünkben a pontokat, egészítsük ki a hiányosságokat. Fantáziánknak ad szabad teret” – magyarázza Reed.

A Red Pepper szórakoztató és „kísérteties” projektje újabb példa a mesterséges intelligencia kreatív alkalmazására. Távolról sem tökéletes, sokat hibázik, viszont (egyelőre) remek segédeszköz, kiegészíti az emberi alkotótevékenységet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7214328827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása