Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Mennyire kémkednek utánunk az okos eszközeink?

2019. május 02. - ferenck

Otthonaink egyre intelligensebbé és ezzel párhuzamosan egyre gazdagabb adatforrássá válnak különböző vállalatok számára. A kényelemért hajlandók is vagyunk valamit feladni személyes szféránkból (privacy).

Tabletek és okostelefonok mellett sokan rendelkeznek intelligens televízióval, biztonsági kamerákkal vagy éppen a mobilunkkal kapcsolatban álló kávéfőzővel és más csúcstechnológiás háztartási berendezéssel. A dolgok internetével (Internet-of-things, IoT), az otthoni asszisztensekkel, például az Amazon Echojával vagy a Google Home-jával tovább bővült a paletta.

smart_devices.jpg

A Cisco Research felmérése szerint a következő öt évben Észak-Amerikában egy személy átlagosan tucatnyi hálózati készülékkel és kapcsolattal fog rendelkezni. Ezeket a szerkezeteket úgy tervezik, hogy mindig online legyenek (always on) és mindig továbbítsanak adatokat, azaz még akkor is rengeteg információt osztanak meg rólunk, amikor nem használjuk aktívan őket.

Azt viszont nem tudjuk, hogy milyen infókat gyűjtenek, és ki fér hozzájuk. Nem az a meglepő, hogy eszközeink adatokat osztanak meg hirdetőkkel, hanem az, hogy a mennyiség és a gyakoriság szigorú üzleti titok. Természetesen azzal sem vagyunk tisztában, hogy hány cég kapcsolódik egy-egy készülékre.

smart_devices0.jpg

A Princeton Egyetem kutatói (és persze mások is) megelégelték a helyzetet, és változtatni szeretnének rajta. A cél érdekében fejlesztettek egy, az eszközök tevékenységét nyomon követő, az adattovábbítást folyamatosan figyelő appot.

„Intelligens eszközeink figyelnek minket. Ideje, hogy mi is figyeljük őket” – áll az alkalmazás honlapján.

A Princeton IoT Felügyelő az ARP-hamisítás vagy ARP-mérgezés (ARP spoofing) néven ismert hackertechnikát (az útválasztó és a célfelhasználó közötti, wifi-hálózat elleni támadást) használ. Az app „lefüleli” a vezeték nélküli hálózaton folyó összes tevékenységet, például, hogy melyik televíziós hálózat és reklámügynökség tudja, milyen műsorokat néztünk meg okos tévén, de azzal is tisztában van, hogy az intelligens hangfal mennyi személyes információt továbbított a külvilág felé.

A számítógépünkre letöltött (egyelőre csak macOS-re elérhető) app a hálózatunkon lévő összes eszközt figyeli, egyenként megmutatja, hogy melyik milyen adatot gyűjt, kik az online kapcsolatai, mennyi adatcsere történik, milyen gyakran megy végbe adatcsere.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4514797946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkanélküli informatikus 2019.05.03. 15:29:30

Nem csak az okos, de valamennyi informatikai eszközünk számtalan módon kémkedik. A baj ott van, hogy az ez elleni védekezéssel nem lehet pénzt keresni, ezért ezzel a témakörrel soha senki sem foglalkozik komolyan.
Pl a jelen cikkben szereplő ketyerét már több mint 15 éve kitaláltam (ráadásul nem csak Apple, hanem multiplatformos környetre), de sajnos nem vagyok tengernyi szabadidővel rendelkező millliárdos :)

Mr. Neutron 2019.05.03. 15:36:45

Erre szokták azt mondani, hogy csak az fél, akinek takargatnivalója van.

steery 2019.05.03. 16:29:31

Nem sokat ér egy olyan app, ami csak megmutatja, hogy ki, mikor, mennyit kémkedik utánam. Az is kéne, hogy kedvem szerint letilthassam ezeket az adattovábbításokat. És riasztania kell, ha a tiltás ellenére mégis adatszivárgás történik, azaz meghekkeli egy bűnöző vagy valamelyik kormányszerv, bármilyen kémszolgálat a rendszert és csak azért is bekukucskálnak hozzám. És ezt a riasztást nem lehet letiltani, se meghekkelni.

Vagy van egy alternatíva: ha ezek a szolgáltatók és gyártók hajlandók nekem rendszeresen, havonta egy fix összeget fizetni azért, hogy megfigyelhessenek és felhasználhassák az adatokat, akkor köthetünk erről szerződést, mintha valóság show szereplő lennék. Mert innentől nekem is érdekem ilyen kémketyeréket venni, használni és hagyni, hogy kémkedjenek utánam. Azaz: vígan megélhetek belőle.

Szerintem érdemes volna indítani egy társadalmi kezdeményezést erről a témáról, hogy aki akar, lehessen önkéntes kémcélpont (spyfluencer). Aki meg nem akar, az a jövőben is vehessen kémkedésmentes buta termékeket.

A dolgot ki lehetne terjeszteni például a televízió előfizetésekre is. Mivel a kereskedelmi tévécsatornák úgyis tele vannak reklámokkal és cenzúrázott (megvágott) tartalmakkal, úgy volna helyes, ha nem az emberek fizetnének azért, hogy ezt a sok tudjátokmit nézhessék, hanem a tévécsatornák fizetnének az embereknek azért, hogy hajlandók legyenek beengedni a tévéjükre a műsoraikat.

Mi a véleményetek erről? Akár ez a blog is lehetne a kiinduló pontja ennek a nagy társadalmi reformnak. Ha egyet értetek, adjátok tovább az ötlet hírét...

Tangooo 2019.05.03. 17:43:22

Aki kémkedni akar, annak sokkal egyszerűbb a Facebookon való szörfözés: ott mindent kiposztolnak az okostelefonok buta tulajdonosai, ami érdekes lehet egy rossz szándékú leselkedő számára.

Bkkzol 2019.05.03. 19:42:07

Tragikomikus amikor az "orosz kémkedés" miatt aggódnak "vörös-zöld" csapat. Amikor az amcsi nagyok mindent regisztrálnak, jelentenek. Ne legyen illúziója senkinek, hogy a FB, gúgli minden megmozdulását figyelik, rendezik, továbbítják a főnökeiknek.

darlacko 2019.05.04. 03:21:13

Egyedül Észak-Korea, Kína és az USA kémkedik szisztematikusan a polgárai után

darlacko 2019.05.04. 03:21:59

Meg persze a nagy tech cégek is kémkednek, de azt senki nem tekinti rossznak, hisz azok csak magáncégek

mel gibson 2019.05.04. 06:58:10

Kémkednek hát. És le is buknak vele néha, annyira egyértelmű.

szepipiktor 2019.05.04. 08:46:51

Ügyes! A képmekéd ellen egy kémkedő app...
Ez az egész marketing.
A "védekezésről" szóló dolgok is csupán az.
Első körben megvásároltatnak minden szart az emberekkel, mert divat.
Második körben azokkal bitang mennyiségű adatot szednek össze
A harmadik körben ez elleni dolgokkat ismét beetenek, hogy később ismét vásároljon a nép.
.
Az is a "terv" része, hogy megy a zanzásítás: KÉMKESNEK utánunk.
Egy büdös nagy fszt képmekdnek, ez a bigdata alapja, mindent beszippantani és abból újabb kampányokhoz információkat összeszedni.
A sok megvezetett barom önmaga ad bármi infot akkor, ha élvezheti a szolgáltatást. Lásd facebook és társai. És az ellen nincs lázadás, hogy a sok önmagában lényegtelen személyes dolog összesítve a cégnek sok milliárd dolláros értéket generál!
Ez a gyarmatosítók üveggyöngy stílusa. Csak most okostelefont és facebookt dobnak a ostobáknak.
.
Mint minden eszközt, az informatikát is tudatosan lehet és kell használni! Nem kell a bőrünk alá chip, hogy mindent azzal csináljunk, nem egy email cím kell, nem kell netes kávéfőző (MINEK???), kerülni kell a google meg amazon féle mindent vele szolgáltatásokat. Ugye a klíma vezérlése lehetséges saját, zárt rendszeren keresztül is.
Nem ingyenfelhő, hanem saját, és az okoseszközök kamerái ellen is van számos egyszerű védelem...
De amíg a tudatosság hirdetése ellen a fogyassz újabb és újabb hirdetése megy a "szakértőktől", addig ez fog hasítani.

szepipiktor 2019.05.04. 08:47:31

képmekéd ellen = kémkedés ellen
(ezt hogy oztam össze,)