Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mennyire kémkednek utánunk az okos eszközeink?

2019. május 02. - ferenck

Otthonaink egyre intelligensebbé és ezzel párhuzamosan egyre gazdagabb adatforrássá válnak különböző vállalatok számára. A kényelemért hajlandók is vagyunk valamit feladni személyes szféránkból (privacy).

Tabletek és okostelefonok mellett sokan rendelkeznek intelligens televízióval, biztonsági kamerákkal vagy éppen a mobilunkkal kapcsolatban álló kávéfőzővel és más csúcstechnológiás háztartási berendezéssel. A dolgok internetével (Internet-of-things, IoT), az otthoni asszisztensekkel, például az Amazon Echojával vagy a Google Home-jával tovább bővült a paletta.

smart_devices.jpg

A Cisco Research felmérése szerint a következő öt évben Észak-Amerikában egy személy átlagosan tucatnyi hálózati készülékkel és kapcsolattal fog rendelkezni. Ezeket a szerkezeteket úgy tervezik, hogy mindig online legyenek (always on) és mindig továbbítsanak adatokat, azaz még akkor is rengeteg információt osztanak meg rólunk, amikor nem használjuk aktívan őket.

Azt viszont nem tudjuk, hogy milyen infókat gyűjtenek, és ki fér hozzájuk. Nem az a meglepő, hogy eszközeink adatokat osztanak meg hirdetőkkel, hanem az, hogy a mennyiség és a gyakoriság szigorú üzleti titok. Természetesen azzal sem vagyunk tisztában, hogy hány cég kapcsolódik egy-egy készülékre.

smart_devices0.jpg

A Princeton Egyetem kutatói (és persze mások is) megelégelték a helyzetet, és változtatni szeretnének rajta. A cél érdekében fejlesztettek egy, az eszközök tevékenységét nyomon követő, az adattovábbítást folyamatosan figyelő appot.

„Intelligens eszközeink figyelnek minket. Ideje, hogy mi is figyeljük őket” – áll az alkalmazás honlapján.

A Princeton IoT Felügyelő az ARP-hamisítás vagy ARP-mérgezés (ARP spoofing) néven ismert hackertechnikát (az útválasztó és a célfelhasználó közötti, wifi-hálózat elleni támadást) használ. Az app „lefüleli” a vezeték nélküli hálózaton folyó összes tevékenységet, például, hogy melyik televíziós hálózat és reklámügynökség tudja, milyen műsorokat néztünk meg okos tévén, de azzal is tisztában van, hogy az intelligens hangfal mennyi személyes információt továbbított a külvilág felé.

A számítógépünkre letöltött (egyelőre csak macOS-re elérhető) app a hálózatunkon lévő összes eszközt figyeli, egyenként megmutatja, hogy melyik milyen adatot gyűjt, kik az online kapcsolatai, mennyi adatcsere történik, milyen gyakran megy végbe adatcsere.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5514797946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása