Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kvantumszámítógép chipek csúcshőmérsékleten

2020. április 29. - ferenck

A szó szoros értelmében felmelegszenek a kvantumszámítások.

Kánikulára azonban ne gondoljunk, egyszerűen az történt, hogy első alkalommal sikerült kvantumszámítógép chipet -272 Celsius-fok, azaz 1 kelvin felett működtetni. Emberi léptékkel ez még mindig dermesztően hideg, kvantumléptékkel viszont óriási haladás.

A kvantumbitekből (qubitekből) álló kvantumkomputerek többféleképpen építhetők fel. A tudományos élet figyelmét felkeltő egyik módszerhez szilikon chipen lévő elektronokat használnak.

Ezek a rendszerek csak szélsőségesen alacsony hőmérsékleten, -273,05 Celsius-fok vagyis 100 millikelvin alatt funkcionálnak, ezért a qubiteket nagyon masszív hűtőszekrényekben kell tárolni.

kvantum_homerseklet.jpg

A kvantumbiteket árammal ellátó elektronika viszont nem működik ilyen hidegben, plusz a qubiteket megzavaró hőt is bocsát ki, ezért általában a jégszekrényen kívül tárolják. Minden egyes qubit vezetéken kapcsolódik az elektronikus kontrollerhez.

„Hasznos kvantumszámításokhoz kb. egymillió qubit kell, és a nyerserő-megoldás, a qubitenkénti egy vezeték ilyen nagy mennyiség esetében nem működik. Kettőnél igen, milliónál nem” – nyilatkozta a holland QuTech kutatóközpontban (Delfti Egyetem) dolgozó Menno Veldhorst.

Veldhorst és munkatársai az ausztrál Új Dél-Wales Egyetem szakembereivel dolgoznak együtt, és bemutatták, hogy a qubitek magasabb hőmérsékleten is működtethetők.

Az ausztrál csoport azt demonstrálta, hogy 1,5 kelvinig képesek két qubit állapotát irányítani. Veldhorst csapata 1,1 kelvinen logikai kapuként használt két kvantumbitet. A logikai kapu a komplexebb számításokhoz vezető alapműveleteket végzi el.

Tudva, hogy a qubitek magasabb hőmérsékleten is működnek, a következő lépés az elektronika chipekre integrálása lesz.

„Remélem, hogy utána meg lesz az áramkör, és nem lesz nehéz gyakorlati alkalmazásokhoz méretezni” – magyarázza Veldhorst.

A kvantumáramkörök több szempontból hasonlítani fognak a hagyományos komputerek áramköreihez. Ez azt jelenti, hogy más kvantumgépekkel összehasonlítva, viszonylag könnyen lesznek skálázhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8515626630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása