Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egyre fontosabb a mesterséges intelligencia

2022. április 13. - ferenck

A Stanford Egyetem Emberközpontú MI Intézete kiadta immáron ötödik évi MI Indexét. Az akadémiai és konferenciapublikációkon és nyilvános adatsorokon alapuló anyag korábbi trendek folytatásáról, a támogatás, a szabályozás és a mesterségesintelligencia-teljesítmény növekedéséről számol be.

2020-ban 42,2 milliárd dollár szakterületi magánbefektetést, 2021-ben több mint a kétszeresét, 93,5 milliárdot könyveltek el. A pénz többsége, 76,5 milliárd Kínából, az Európai Unióból és az Egyesült Államokból jött, viszont kevesebben kapták, mint a korábbi években. Míg 2017-ben négyezernél több új MI-cég volt, addig 2021-ben hétszázötvennél kevesebb.

aiprogress.jpg

Nő a szabályozás, 2015 óta huszonöt meghatározó országban ötvenöt MI-vel kapcsolatos törvényt hoztak, és ebből csak 2021-ben tizennyolcat.

Az USA és Kína között ugyan sok a geopolitikai jellegű súrlódás, de a kutatókat ez sem gátolta abban, hogy 2021-ben kilencezernél több amerikai-kínai közös publikációt jegyezzenek – ötször annyit, mint 2010-ben.

aiprogress0.jpg

Egyre több területen (képosztályozás, tárgydetektálás, nyelvfeldolgozás) csökken a begyakoroltatás ideje és költsége. A 2021-es képosztályozó modellek 63,3 százalékkal olcsóbbak, 94,4 százalékkal gyorsabbak, mint a 2018-asok.

Az MI-etikára összpontosító konferenciákra 2021-ben ötször annyi tanulmány érkezett, mint 2014-ben. A magánszféra által jegyzett tanulmányok száma 71 százalékkal nőtt. Mindez azt jelenti, hogy az etikai aggodalmak mainstream kutatási témákká váltak.

Az MI Index korábbi kiadásai az iparági növekedés fontos inflexiós pontjaira világítottak rá. Az idei kiemelte az új MI-doktorátusok növekvő számát. Az USA-ban már több külföldi doktorál, mint amerikai, a tanulmányokban lévő hivatkozások számában pedig Kína megelőzte az Egyesült Államokat. Többek között Kínával kapcsolatos még, hogy egyre elfogadottabb az MI-vezérelte megfigyelés. Már a 2020-as anyag leszögezte, hogy az USA és Kína a világ két abszolút szakterületi nagyhatalma, és Kína minden más államot maga mögé fog majd szorítani.

A magánbefektetések növekedése és az automatizáció csúcsra futtatott szabályozása jelzi, hogy az MI a társadalmi hajtóerők középpontjában van.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2617794459
süti beállítások módosítása