Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A „rekonstruált” II. Ramszesz fáraó úgy néz ki, mintha élne

2023. január 25. - ferenck

II. Ramszesz fáraó Krisztus előtt 1279 és 1213 között, az ókori Egyiptomban második leghosszabb ideig uralkodott. Egyes vélemények szerint ő késztette menekvésre Mózest és népét az Exodusban. Múmiáját 1881-ben, Luxorban fedezték fel.

A liverpooli John Moores Egyetem Arclaboratóriumában szoftverekkel és az „öregedés-visszafejtés” számítógépes módszerrel rekonstruálták az uralkodó arcát, hogy hogyan nézhetett ki fénykorában (1. kép). A folyamatnál a halott arcából indulnak ki, a koponya és az arc öregedésének ismeretében kiszámítható, hogyan nézett ki az adott személy fiatalabban. A számításokhoz az öregedéssel járó ráncosodást, az orr és a fülek megereszkedését, fogak elvesztését stb. veszik figyelembe.

ramzesz.jpg

II. Ramszesz fejéről, koponyájáról Sahar Saleem, a Kairói Egyetem radiológiaprofesszora CT-szkennerrel készített 3D modellt, a liverpooli laboratóriumot vezető Caroline Wilkinson és csapata azt használta a rekonstrukcióhoz.

Az egyiptomi múmiák sokkal jobb állapotban maradtak fenn az utókornak, mint például gyilkosságok áldozatai, és így könnyebben megsaccolható, hogyan néztek ki az életben. A pontosságot növelő járulékos infókkal rendelkezünk róluk: fülforma, ráncok, hajmintázat.

ramzesz0.jpg

A nehezebb rész ezután következett – a bőr, a szem és a haj színének, textúráknak a kidolgozását egyiptológusok tanácsai, információi alapján végezték, majd jöhetett II. Ramszesz szintén komoly kihívásokkal járó „megfiatalítása.”

Ilyen rekonstrukciókkal jobban megérthetjük a múltat, jobban kapcsolódunk hozzá, mintha csak múzeumi tárgyakat nézegetünk. Történészek kimutatták, hogy az arc – különösen vezetők esetében – sokat számított személyek státuszának megítélésében, sikereikben.

Az egykori egyiptomi uralkodó valóban tekintélyes, nagyhatalmú vezetőnek tűnik, arcát akár mai politikusokkal is összehasonlíthatjuk.

ramzesz_harmadik_richard.jpg

Wilkinson és munkatársai az elmúlt években III. Richárd angol király (3. kép), Szent Miklós, egy viking harcos, 2000 éve halott, terhes egyiptomi múmia, és két másik múmia arcát rekonstruálták.

Az arcrekonstrukció nemcsak régen halott uralkodók és mások vizualizálásában, hanem eltűnt személyek vagy azonosítatlan testek esetében is sokat segítenek. A csontváz szerkezetéből kb. hetven százalékos pontossággal lehet az arcra következtetni – állapította meg Wilkinson csapata élő önkéntesekkel végzett munkák alapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr318033190
süti beállítások módosítása