Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mit akarnak az amerikaiak a mesterséges intelligenciától?

2023. április 06. - ferenck

Az MI fejlődésével egyre fontosabb a közvélemény változása a technológia alkalmazásaival kapcsolatban. Az eredmények alapján fejlesztők a nyilvánosság igényeivel találkozó megoldásokat építhetnek.

Az amerikai felnőttek az MI egészségügyi alkalmazásait pozitívan látják, a szöveg- és képgenerálást viszont kevésbé értik – derült ki a Pew Kutatóközpont 11004 személlyel végzett, 2022. decemberi felméréséből. A kérdések a tudományra, az egészségügyre és a médiára vonatkoztak.

elvarasok2.jpg

A kérdezők arról faggatták alanyaikat, hogy mennyit olvastak vagy hallottak kilenc mesterségesintelligencia-alkalmazásról, fejlődésnek tartják-e az ezeken a területeken elért eredményeket.

elvarasok1.jpg

Nem mindegyik alkalmazást ismerték egyformán. Sebészeti robotokról 59, extrém időjárást előrejelző programokról 46, szöveg- és képgeneráló applikációkról 44, a fehérjeszerkezeteket sejtekben észlelő, a bőrrákot detektáló és a fájdalmat kezelő MI-ről viszont kevesebb mint 25 százalékuk tudott.

elvarasok.jpg

A tudományos alkalmazások váltották ki a legnagyobb lelkesedést. A fehérjeszerkezetet azonosító mesterséges intelligenciát ismerők 59 százaléka komoly előrelépést lát az MI-ben. A természetes és más viszontagságoknak ellenálló termésekben közreműködő MI az arról tudók 54 százalékának tetszik, és az extrém időjárást megjósló app is 50 százalékos elismertségnek örvend az azt ismerők körében.

Az orvosi alkalmazások kifejezetten népszerűek. A sebészrobotokkal tisztában lévők 56 százaléka nagyon fontos előrelépést lát a technológiában, mint ahogy a bőrrák-detektálót ismerők 52 százaléka is elégedett az alkalmazással. A mentális egészségre ügyelő chatbotok viszont kevésbé népszerűek: a megkérdezettek 19 százaléka olvasott, hallott róluk, és még kevesebben látnak bennük komoly eredményt.

elvarasok0.jpg

A legnagyobb szkepticizmust a médiaalkalmazások váltják ki: a szövegből képet generáló appok ismerőinek csupán 31 százaléka lát fontos fejlődést bennük. A cikkíró MI-vel pedig még negatívabbak: a technológiáról tudók mindössze 16 százaléka szerint nagy durranás a mesterségesen intelligens újságírás.

A New Jersey állambeli Monmouth Egyetem januári felmérése megerősítette a Pew eredményeit. A 805 megkérdezett 35 százaléka sokat hallott a friss MI-fejlesztésekről, 72 százalékuk szerint a hírmédiumok MI által írt cikkeket is publikálnak, amit e csoport 78 százaléka rossznak tart.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6018094310
süti beállítások módosítása