Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Stanford Egyetem: Mesterségesintelligencia-trendek 2022-ben

2023. április 21. - ferenck

Megjelent a Stanford Egyetem hatodik éves MI Indexe. A felsőoktatási intézmény Emberközpontú MI Intézetének 386 oldalas idei anyaga mérföldköveket, piackutatásokat, tudományos publikációkat, álláshirdetéseket és közvéleménykutatásokat figyelembe véve készült. A szerzők 2022-re összpontosítottak, viszont kihagyták a generatív MI hatását.

Ennek ellenére izgalmas és fontos olvasmány. Pozitív és negatív trendeket egyaránt ismertet.

stanford0.jpg

2022-ben a cégek 50 százaléka számolt be arról, hogy legalább egy területen használnak MI-t. 2018 óta a szám 50 és 60 százalék között mozgott. Az MI-t használók 63 százaléka bevétel-növekedést, 37 százaléka csökkenést tapasztalt.

Tudósok több felfedezésre használták a technológiát: plazmakontroll nukleáris fúzióhoz, mátrixszorzás algoritmusainak javítása, antitesttervezés gyógyszerfejlesztéshez, chipek hatékonyságnövelése.

A kutatókat egyre jobban érdekli az MI-etika. Egy 2022-es nagy konferenciára 772 tanulmányt, az előző évi dupláját adták be.

Az egyik legfontosabb pozitívum, hogy a nagy MI-modellek gyakoroltatásának ugyan változatlanul komoly, viszont jelentősen csökken a környezeti lábnyoma. A BLOOM 2022-es trenírozása egy átlagember négyéves széndioxid-kibocsátásával ért fel, míg az azonos méretű GPT-3 2020-as tanítása akkora környezeti lábnyomot hagyott maga után, mint egy átlagember 91 év alatt.

stanford.jpg

A negatívumok: a 2021-es 125 milliárd dollár után 92 milliárdra csökkent a magánszektor 2022-es MI-befektetése. Egyre több a technológia megkérdőjelezhető használata, egy klíringintézet 2022-ben 260 esetet rögzített, ami 26-szor több mint 2012-ben volt.

A legismertebbek: egy Zelenszkij elnökről készült mélyhamisítvány (deepfake) videóban a politikus Ukrajna fegyverletételére szólított fel. Amerikai börtönökben MI-t használnak a rabok telefonhívásainak átírására, míg egy, bandákat követő rendszert a bőrszín-alapú megkülönböztetés miatt ért kritika.

A gender-sokszínűség hiánya szintén súlyos kritikák tárgya: számítástudományi egyetemi diplomásoknak csak a 22 százaléka nő, és ez még mindig kevés, bár tíz százalékkal több mint 2012-ben volt.

A Stanford anyaga a közelmúltról szól, mások viszont a közeljövőt vizsgálják. A Goldman Sachs felmérése alapján a következő tíz évben a generatív MI hét százalékkal növeli a globális termelékenységet, az automatizáció pedig kb. 300 millió munkahelyet érint. Az Y Combinator startup inkubátor anyaga szerint az újonnan alakult vállalatok 34 százalékánál az MI van a középpontban, ami történelmi csúcs.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5018104770
süti beállítások módosítása