Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A mélyhamisítványok elég meggyőzők ahhoz, hogy hamis emlékeket keltsenek

2023. július 28. - ferenck

A mélyhamisítványokról (deepfakes) már bebizonyosodott, hogy nyugtalanítóan hatékonyak dezinformáció terjesztésére, egy új tanulmányból viszont kiderül: hatásuk a féltnél és feltételezettnél is összetettebb, árnyaltabb lehet. Például kamuklipeket nézve, megváltozhatnak a felhasználó múltbéli emlékei, mint ahogy események érzékelése is.

Az írországi Cork Egyetem kutatói 440 személyt kértek fel kamuklipek nézésére. Filmek nem létező új változatát tekintették meg: a Mátrixot Will Smith-szel, ezúttal nem Harrison Ford játszotta Indiana Jonest, Brad Pitt és Angelina Jolie voltak a Ragyogásban, és így tovább. Utána valódi remake-ek következtek: Az emlékmás, Carrie stb. Egyes önkéntesek szöveges leírást is kaptak a nemlétező változatokról.

deepfake_videok.jpg

A nézők közel ötven százaléka állította: emlékszik a mélyhamisított feldolgozásokra. Közülük többek szerint a kamuváltozat jobb volt az eredetinél.

A számok zavarba ejtenek, viszont az is kiderült, hogy a múlt félretájékoztatására használt mélyhamisítványok nem hatékonyabbak a fiktív mozikat ismertető szövegeknél.

A kutatást vezető és a félretájékoztatással foglalkozó Gillian Murphy szerint nem kell különösebben aggódni az eredmények miatt. A félretájékoztatás más módszereivel összehasonlítva, a mélyhamisítványok nem jelentenek különlegesen hatékony fenyegetést – véli a kutató. Viszont, ha virálissá válnak, vagy hosszú ideig az emlékezetben maradnak, akkor sokkal eredményesebbek lehetnek.

A rosszindulatú mélyhamisítványok potenciális sikerének egyik kulcsa az úgynevezett „motivációs érvelés”, amikor akaratlanul is hagyjuk, hogy előítéletek és elfogultságok befolyásolják valóságérzékelésünket. Ha létező hiedelmeket feltételezett bizonyítékokkal támasztanak alá, nagyobb valószínűséggel, tanulmányozás nélkül fogadjuk el ezeket a „bizonyítékokat.” Ha a deepfake közel áll társadalmi-politikai beállítottságunkhoz, jobban hiszünk benne, viszont, ha cáfolja érveinket, szkeptikusabbak vagyunk.

A motivációs érvelés önmagában is rossz, de ha nem vagyunk tisztában velük, akkor a mélyhamisítványok fel is erősíthetik a bennük lévő általános logikai tévedést. Médiaműveltségünk és kritikus érvelésünk erősítése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a fikciót fikciónak tartsuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2018178885
süti beállítások módosítása