Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mi nem fog változni a következő tíz évben?

2024. január 18. - ferenck

A mesterséges intelligencia fejlődése most gyorsabb, mint bármikor volt 1956-ig visszavezethető „hivatalos” történelme során. Az ütem magával ragadó, viszont a túl hirtelen változások meg is zavarhatnak. Ilyen esetekben nem árt megfontolni Jeff Bezos tanácsát: ne csak azt figyeljük, ami változik, hanem azt is, ami nem, mert valószínűleg a huzamosabb ideig tartós dolgokba érdemes energiát, próbálkozást fektetnünk.

Andrew Ng gépitanulás-szakértő szerint több dolog nem fog változni legalább az évtized végéig.

mi_nem_valtozik.jpg

Ha vannak barátaink és szövetségeseink, jobban működünk, minden jobban megy körülöttünk, mint nélkülük. Ha pedig minden héten jön egy „forradalmi” MI-változás, célszerűbb, ha közösségünkkel találjuk ki, mi megalapozott, és mi csak hype, együtt teszteljünk ötleteket, támogassuk egymást, tehát közösségre egész biztosan szükségünk lesz 2030 körül is.

Az MI-eszközöket használni, az adatokat kezelni tudó személyek termékenyebbek, jobb döntéseket hoznak, több tervet valósítanak meg. Az MI fejlődésével még inkább így lesz.

mi_nem_valtozik0.jpg

Jó adatok kellenek ahhoz, hogy az MI pontosan működjön. Az ember is hasonlóan funkcionál, mert mi is adatokat használunk a döntéshozáshoz. Hiába bővülnek, fejlődnek és javulnak az algoritmusok, használható adatok nélkül ők sem tesznek csodát.

Az MI-közösség építése folytatódni fog. Ng szerint kulcsfontosságú az ismeretek megosztása, egymás motiválása, együttműködő társak keresése.

A tanulás szintén kihagyhatatlan, legjobb, ha szokássá válik, és ha például a 2024-es új megoldásokra gondolunk, tanulási céljainkat is foglaljuk közéjük. Az MI fejlődése miatt kell is, mert különben nem tartjuk vele a lépést, semmit nem fogunk érteni belőle.

Ragaszkodjunk továbbra is az adatközpontú MI-gyakorlathoz – lényege, hogy a saját adataink feletti kontroll az egyik legfontosabb gyakorlat, és már nemcsak vállalatok, hanem magánszemélyek számára is az.

Ng két nem MI-hoz kapcsolódó „változatlan” jelenséggel egészíti ki a listát: a klímaváltozás és a szegénység ugyanúgy óriási, sőt még nagyobb kihívás lesz, mint ma. MI-vel talán mindkettő kezelhetőbb lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr618295287
süti beállítások módosítása