Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kommunikációvá alakítja a kézmozdulatokat egy magunkon viselhető matrica

2024. március 22. - ferenck

Képzeljük el, hogy vékony és rugalmas matrica kéz- és ujjmozdulatainkat egyetlen szó kimondása vagy a számítógépes billentyűzet minimális használata nélkül kommunikációvá alakítja.

A kínai Pekingi Egyetem és a Gullin Elektronikus Technológiai Egyetem kutatói pont ilyen, újtípusú magunkon viselhető (wearable) szenzort fejlesztettek. A rehabilitációs alkalmazások változatos lehetőségeit felvillantó, kommunikációs problémákkal küzdő személyeket segítő érzékelő pontosan ezt teszi.

matrica.jpg

A szenzor a puha és rugalmas polidimetil-sziloxánt (PDMS) a rostos Bragg-rács (FBG) nevű optikai komponenssel kombinálja össze. Maga a matrica kényelmes, hosszú ideig viselhető, és nagyon pontosan detektálja a mozdulatokat.

Stroke-ból lábadozó személyeknél a csukló, az ujjak vagy akár az arc mozgását nyomon követheti, segítve a rehabilitáció előrehaladását. Komoly mozgás- és beszédkorlátozástól szenvedők esetében a szenzor szavakká vagy megjegyzésekké fordítja a kézmozdulatokat és az arckifejezéseket. Az illető a matrica segítségével könnyebben kommunikál másokkal, folytat interakciókat számítógépes technológiákkal.

A fejlesztést multidiszciplináris csapat végezte: fénytan-szakértők, biomedikális, szoftver- és villamosmérnökök közös munkáját dicsérhetjük. A szenzor a teszteken mozdulatok felismerésében magasszintű érzékelőképességet mutatott, jól funkcionált kommunikációs asszisztensként.

A mozdulatok detektálásán túl, ezek az adaptálható érzékelők többféle alkalmazásra használhatók, alakíthatók ki speciális elvárások szerint. Más egészségügyi mutatókat, például a légzést vagy a szívritmust minimális testmozgások detektálásával monitorozhatják.

Sportolók és fitneszezők számára szintén hasznosak lehetnek. Formájukat, technikájukat folyamatosan és valós időben figyelve, segíthetnek teljesítményük javításában. Az immerzív és interaktív élményt javítandó, játékrendszerekbe is beintegrálhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1318347157
süti beállítások módosítása