Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Raspberry Pi is mesterséges intelligenciával újít

2024. július 11. - ferenck

A 2012 februárjában debütált Raspberry Pi egyetlen áramköri lapra integrált, bankkártya méretű, egykártyás számítógép. Az Egyesült Királyságban fejlesztették oktatási célra. Több változatot megélt, a négy vagy nyolc gigabájt memóriájú, ethernet. és wifi-kompatibilis 5-ös (de nem ötödik) verziót tavaly szeptemberben mutatták be.

A napokban bejelentett Raspberry Pi AI kit, azaz mesterségesintelligencia-csomag többek között az edge (perem) eszközökhöz használt Hailo-8L gyorsító modult, M.2 interfészt és telepítőkártyát is tartalmaz. A modul másodpercenként 13 teraflop adatmennyiséget képes kezelni nyolc Gbps kapcsolat mellett.

raspberry_pi.jpg

Az MI-alkalmazások annyira speciálisak, hogy erre a célra fejlesztett neurális feldolgozóegységek (neural processing unit, NPU) kellenek hozzájuk. Egyelőre nem teljesen világos, milyen előnyökkel jár a Raspberry Pi NPU-kkal történő bővítése, mennyire profitálhatnak belőlük a minigép felhasználói.

Mindenesetre, akik néhány nagyon specifikus mesterségesintelligencia-appal óhajtanak kísérletezni, most már megtehetik, hivatalos hardvermodullal elérhető lehetőség.

Mindez jól hangzik, de mire képes valójában az MI-s Raspberry Pi?

Chatbotot nem tudunk futtatni rajta, nagy nyelvmodelles (LLM) alkalmazásokhoz, méretes szövegek generálásához, tehát a ChatGPT-hez is kevés egyelőre.

A Hailo-8L-t eleve kameramodulokkal való használatra tervezték: képek és videók feldolgozására, különösen olyan funkciókra, mint tárgyak észlelése, pózok felbecslése. Ezek a képességek teszik lehetővé olcsó mozgásrögzítő (motion capture, mocap) rendszerek építését a sufniban, és így egy kicsi kameramodul többezer dolláros berendezésekkel szemben is megállja a helyét, amellyel tovább bővül a felhasználói kör, megint demokratizálódik az alkotói folyamat.

A csomag potom hetven dollárba kerül, az ár majdnem annyi, mint maga a Pi 5, ezért hardverszinten kifejezetten drága (kvázi olcsóbb beszerezni a gépecskét), és még kamera sincs benne, pedig például a mocap nélküle kivitelezhetetlen. Barkácsolóknak viszont mindenképpen érdekes, rengeteget kísérletezhetnek vele, izgalmas és innovatív megoldásokkal állhatnak elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2618441349
süti beállítások módosítása