Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Csak akkor lesz jó az MI-forradalom, ha minél többen profitálnak belőle

2018. szeptember 14. - ferenck

Szakértők, jövőkutatók optimisták a mesterséges intelligencia jövőbeli hatásaival kapcsolatban – szerintük ha a maihoz hasonló vagy nagyobb tempóban folytatódnak a fejlesztések, forradalmasíthatja az egészségügyet, leegyszerűsíti a kereskedelmet, könnyebbé teszi életünket, fellendíti a világgazdaságot. Az árnyoldalról sem feledkeznek meg, hiszen például kamionsofőrök, gyári munkások és egyes fehérgalléros dolgozók viszont aggódhatnak az állásuk miatt.

A technológiai áldásnak a társadalom legszélesebb körére ki kell terjednie, mert ha nem, akkor egyre többen ellenérzéseket táplálnak vele szemben, az automatizációban ellenséget látnak, és ha így lesz, a prognosztizált előnyöket vagy a vártnál jóval később, vagy soha nem élvezhetjük.

aibenefits.jpg

A McKinsey & Company kutató és konzultációs cég legújabb beszámolója alapján az ellenérzés növekedése gátolhatja az innovációt, az MI elfogadását. A változásokra felkészült országok komoly hasznot húzhatnak belőle, gazdasági robbanás várható náluk. A felkészületlenek, különösen a fejlődő világ egyes országai viszont még jobban lemaradhatnak. Az MI-t alkalmazó vállalatok és az automatizáció miatt elbocsátott dolgozók között szintén fokozódik az ellentét.

aibenefits0.jpg

„A gazdaságilag fejlett országokban rengeteg kutatás és fejlesztés történik, a fejlődő és gazdasági átmenetben lévőknél viszont sokkal kevesebbet beszélnek az MI-ről, előnyeiről és kockázatairól” – jelentette ki Irakli Beridze, az egyik ENSZ-szervezet MI- és robotika-szakértője.

Ha az ellentétek erősödnek, elfelejthetjük többek között az önműködő autókat és az új orvosi műszereket, a gazdaság pedig stagnál vagy visszaesik – hangsúlyozza a beszámoló.

aibenefits1.jpg

A McKinsey anyagban a produktívabb, kreatívabb munka felé történő eltolódásról és a globális GDP 2030-ig várható 9 trillió dolláros, a mostanival összehasonlítva 11 százalékos növekedéséről is írnak. Mindehhez viszont át kell gondolnunk a gazdaság működését, mert a jelenlegi rendszer egyelőre nem „kompatibilis” a mesterséges intelligenciával. Sokan pedzegetik a feltétel nélküli alapjövedelmet, mások a robotokat adóztatnák meg. Mindenesetre egy biztos: proaktív lépések szükségesek, például átképzések azok számára, akiknek fenyegetett az állása.

aibenefits2.jpg

Talán nemzetközi megegyezések is várhatók, különös tekintettel a fejlődő országok problémáira. A beszámolóból egyértelműen kiderül, hogy fontos döntések szükségesek, máskülönben csak a kiválasztott kevesek, és nem a Föld, illetve a társadalom többsége élvezheti a mesterségesintelligencia-forradalom előnyeit.

Márpedig csak akkor működhet az MI-alapú világ.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1714237205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása