Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Önvezető autókkal szállíthatja házhoz a Walmart az élelmiszereket

2018. november 26. - ferenck

A mesterséges intelligencia fontos szerepet játszik a Walmart jövőképében. A padlótisztítástól a bevásárlókocsik elhelyezéséig, rengeteg tevékenységet MI figyelne, esetleg koordinálna.

A 2017-ben indult Kepler csoport a bevásárlói élmény új technológiákkal történő változásaira összpontosít. Tesztjeiket a New York állambeli Levittown kisváros áruházában végzik, ahol hamarosan úgynevezett Intelligens Kiskereskedelmi Laboratóriumot (IRL) létesítenek.

walmart_1.jpg

A tervek szerint ott kísérleteznek majd a mesterséges intelligencia hasznosításával, hogy a programok és algoritmusok segítsenek az üzletmenet alapjait jelentő folyamatok gördülékenyebbé tételében, fennakadások elhárításában (árucikk-hiány, rossz helyre tett termékek, hibák stb. azonosításában).

A lab még nincs kész, a hardvert és a szoftvereket viszont már telepítették. Mihelyst beindul, a boltban tanultakat, az MI integrálását értelemszerűen más üzleteikben is hasznosítják.

A Walmart azonban nem áll meg egy mesterségesintelligencia-rendszernél. Az MI-t és a robotikát (áruházi robotok mellett) egyéb területeken, például házhozszállításhoz is alkalmaznák.

walmart0_1.jpg

A Forddal együtt az otthonról ki sem mozduló vevőkre is gondolnak, és megállapodtak, hogy a Postmates szállítószolgáltatóval közösen, önvezető autók vinnék házhoz az online megvásárolt élelmiszereket. Egyeseknek, ha akarják soha be sem kell tenni a lábukat Walmart boltba, otthonról rendelnek, és a rendelést kiszállítják.

A pilotprogramot Miamiban kivitelezik. Kezdetben nem vesznek részt benne önvezető, autonóm járművek. A sofőrök önvezető autókat utánzó „kutatási járművekkel” végzik munkájukat. Munka közben információkat gyűjtenek a vásárlók preferenciáiról. A Ford elképzelése alapján az ember által vezetett „kutatási járműveket” idővel önvezető autókra cserélik le.

A lecserélés dátumáról még nem nyilatkoztak, a Ford viszont korábban bejelentette, hogy önvezető járművei 2021-re lesznek kereskedelmi értékesítésre, azaz munkára kész állapotban.

A Walmart nincs egyedül, a világon más vállalatok szintén foglalkoznak a házhozszállítás automatizálásával. A hármas partnerség viszont komoly versenyelőny, mert iparágában mindhárom cég a legfontosabb szereplők közé tartozik.

Együttműködésükben – a Walmart MI-terveihez hasonlóan – óriási potenciál rejlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4114381748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása