Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az Ethereum Alapítvány drasztikusan csökkenteni akarja energiafogyasztását

2019. január 10. - ferenck

Az Ethereum Alapítvány és a kriptovaluta körüli szélesebb körű nyílt forrású mozgalom 2019-ben teljes megújulást ígér.

Az ethereumot az akkor 18 éves orosz-kanadai Vitalik Buterin úgy tervezte hat éve, hogy a többi blokklánc (blockchain) alapú pénzhez hasonlóan a központi felügyelet nélküli mozgások biztonságosak és decentralizáltak legyenek. Emellett mindenki számára elérhető, leállás-, cenzúra- és csalásmentes globális számítógépnek is szánta. Az adattárolásban, a gépi döntéstámogatásban, az értékelosztás automatizálásában, a feladatok mikroszerződésekkel történő kivitelezésében, a rájuk épülő appokban benne is rejlett a tökéletes felhőszámítási platform ígérete.

ethereum.jpg

A jelen valósága azonban sokkal prózaibb, mert hiába futnak rajta sokmilliós alkalmazások, az Ethereum számszerűsíthető társadalmi-gazdasági hasznánál lényegesen több áramot fogyaszt. Egyetlen tranzakcióhoz több elektromosság kell, mint amennyit egy átlagos amerikai háztartás naponta elhasznál.

A többi kriptovalutához hasonlóan ismét a bányászat a probléma oka. Minél nagyobb számítási kapacitással rendelkezünk, annál több az esélyünk, és annál valószínűbb, hogy a bányászatot felgyorsító, főként kínai chipekkel az elosztott folyamatok előbb-utóbb központi ellenőrzés alá kerülnek.

ethereum0.jpg

Ezen szeretnének az ethereum kódjának átírásával, a gyorsító chipek használatának büntetésével és helyszíni tesztekkel drasztikusan változtatni.

A kriptovaluta értéke 2017-ben 8 dollárról 862-re szökött fel (később elérte az 1385-öt, majd novemberre 120-ra esett vissza), és ezzel párhuzamosan a felhasznált számítási erőforrások is drámai módon növekedtek: meghuszonötszöröződtek. Az energiafogyasztás környezeti hatásai pedig közismertek…

Az ambiciózus cél a fogyasztás 99 százalékos csökkentése 2019 végéig, amely ökológiai mellett komoly gazdasági előnyökkel szintén kecsegtet. A kivitelezéshez programozóknak és szervezeteknek együtt kell dolgozniuk a specifikációkon, implementációikon, és persze azon is, hogy mindezek hibátlanul működjenek együtt. A megvalósítás egyik módja, hogy ugyanazon a tranzakción szimultán dolgozó sokmillió processzor helyett a program véletlenszerűen válasszon ki egyetlenegyet. A résztvevők bányászat helyett hitelesítenek. Minden hitelesítőnek tétet kell felajánlania biztosítékul; minél többet tesz fel valaki, annál előnyösebb pozícióban találja magát, viszont annál nagyobbat bukhat is, ha csal.

Az Ethereum vezetősége eldöntötte, hogy az új megoldáshoz teljesen új blokkláncot is épít, és a régivel kiegészült az Ethereum 2.0 két láncból fog állni.

Zaki Manian tanácsadó szerint technikailag az eddigi messze legambiciózusabb nyílt közösségi projektről van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2614546138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása