Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Logikai érveket felállító MI-t fejlesztett az IBM

2019. január 14. - ferenck

A Las Vegasi Fogyasztói Elektronikai Shown az IBM vita közben hosszú és meggyőző érveket „gyártó” új mesterségesintelligencia-rendszert mutatott be.

A „Vitatkozó Projekt – a Tömeg Beszéde” (Project Debater – Speech by Crowd) rendszer a rendezvényen szerencsejátékok, majd önműködő autók fejlesztésének engedélyezése és betiltása melletti érvekkel állt elő. Saját véleménye ugyan még nincs, de ennek ellenére fontos lépés lehet az emberi módon gondolkodó és kommunikáló MI felé.

ibm_ai0.jpg

A rendszer keveset ír magától, tudománya emberek által kategorizálásra és elemzésre beletáplált érveken alapul. Például felismeri és a közösségi média fontos kommunikációs szerepe melletti érvként használja a „közösségi média lehetővé teszi, hogy újra felvegyük a kapcsolatot régen látott barátokkal és családtagokkal” állítást és más hasonlók sokaságát.

Az algoritmus emberek által írt rövid érveken fut végig. Lehetséges vitatémához keres kulcsszavakat és nyelvezetet. Ezt követően téma szerint csoportosítja az érveket, majd megállapítja, melyek szólnak az állítás mellett, illetve ellen. Végül az elemzett érveken alapuló beszédet szerkeszt.

ibm_ai.jpg

Az új MI semmi esetre sem jelenti azt, hogy az IBM saját gondolatokkal és véleménnyel rendelkező számítógépet épített. Az eszköz sokkal inkább nyelvfeldolgozó és fordítóprogram (compiler). Utóbbi valamilyen programozási nyelven írt programot más nyelv szabályaira lefordító program.

A rendszer mindezek ellenére teljesen egyedi, lenyűgöző. Például azért, mert az MI-k közismerten nehezen kezelik a nyelvet. Internetre kapcsolódó eszközök természetesen jól működnek szótárként is, felismerik a szavakat, viszont a mondat szövegkörnyezetével, a nüánszokkal és szarkazmusokkal még a jelenlegi legfejlettebb gépi értelmeknek is meggyűlik a bajuk, egyszerűen nem tudnak mit kezdeni velük.

Koherens érvek megformálásával az IBM Vitatkozója máris fejlettebb, mint a különféle honlapokon, közösségi médiumokban tevékenykedő mesterséges intelligenciák, vagy akár Siri és társai.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2414559972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása