Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Flörtölésre utaló jeleket keres üzenetekben az MI

2019. szeptember 24. - ferenck

Egy ideális világban a szövegelemző alkalmazások nemcsak azt mondják meg, hogy kinek írunk, hanem az emberi kommunikáció hatékony segítői, úgy fejtik meg a körülöttünk lévő személyek titkait, hogy még jobban szeressük őket.

A valóságban másként működnek, függetlenül attól, hogy igaz vagy hamis dolgokra derítenek fényt, lényegében kizárólag hanyagságainkról tájékoztatnak, és az előreláthatóság, a kapcsolataink feletti kontroll hamis érzetét keltik a felhasználóban.

datingapp0.jpg

Az emoji vajon igazi szerelmet jelöl, a kettős beszéd tényleg tönkreteszi a hangulatunkat? Igazunk van, vagy nincs?

Ezeket a kérdéseket egyetlen szövegelemző app sem válaszolja meg, legalábbis nem jobban, mint például a tarokk jóskártya.

Pedig több igyekszik segíteni a társkeresésben, például szövegek tartalmából megállapítani, hogy küldőjük illik-e hozzánk, vagy nem. Ingoványos terepen járnak, mert a mesterséges intelligenciák olvasása, olvasott szövegek megértése hagyományosan az egyik leggyengébb oldaluk.

datingapp.jpg

A „kapcsolati asszisztensként” működő Mei iOs-változata szöveges párbeszédeket elemezve 100-as skálán mondja meg, hogy beszélgetőpartnerünk érez-e romantikus vonzalmat irántunk. Az androidos verzió messzebb megy: nyitottságot, érzelmi kontrollt, kitárulkozást, kedvességet, lelkiismeretességet értékel.

Arielle Pardes, a Wired újságírója több WhatsApp-os beszélgetését „nézette át” az elemzővel. Meinek legalább 1000 szóra van szüksége ahhoz, hogy értékeljen, ami eleve sok chatet kizár. A beszélgetésekből annyit szúrt ki, hogy a nő legvalószínűbb romantikus kapcsolata legrégebbi gyerekkori barátjával, egy meleg férfival alakulhat ki. Az app csak a kapcsolatok lehetetlenségének megállapításában teljesített jól, fontos beszélgetéseket viszont figyelembe sem vett.

Es Lee, a fejlesztő elmondta, hogy alkalmazásával az üzenetek rejtett, „sorok közötti” tartalmának megfejtésében kívánt segíteni; az algoritmust többszázezer szövegen gyakoroltatta hozzá. Olyan szavakra hívta fel a figyelmét, mint például az „álom”, „hiányzol”, „éjszaka” stb.

Ennek ellenére nem tűnt túl meggyőzőnek.

Egy másik hasonló app, a „fejlett pszichológiát és naprakész MI-t összekombináló” Keigo fejlesztői azt ígérik, hogy az alkalmazás romantikus és nem romantikus interakciók kezelésében egyaránt segíti a felhasználót. Pardesről meg is állapította, hogy valószínűleg Oprah Winfrey barátja, 77 százalékban passzolnak egymáshoz.

„Bízunk benne, hogy randizás mellett másra, például állásinterjúra történő felkészülésnél is használják, de egyelőre ez a leggyakoribb” – nyilatkozta a fejlesztőcég egyik vezetője.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5915157642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása