Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kamuhíreket gyárt a mesterséges intelligencia

2020. március 02. - ferenck

A ránézésre hírportálnak tűnő NotRealNews.net új honlap mesterséges intelligenciát használ tartalomgenerálásra. Az MI ezúttal azonban kamuhíreket és -történeteket generál, amelyekből akár valódiak is kikerekíthetők.

A honlap az MI-fejlesztő Big Bird projektje, és azt hivatott demonstrálni, hogy a cég algoritmusai hogyan segítenek újságíróknak tetszetős hírek gyors megírásában.

A weboldal árulkodó neve (NemValódiHírek.com) ellenére az épp eléggé élethű cikkeket nem címkézik kamuhíreknek, és marketingszerepükre sem utal semmi, így egyelőre úgy tűnik, hogy segítség helyett inkább további problémákat okozhat az újságíróknak.

fake_news0.jpg

Lefelé görgetve felületes politikai, kulturális és tudományos híreket, rövid történeteket olvashatunk.

Az algoritmus néha hibázik, és a nyelvi bakikon (például az iráni tőzsde és a piac összekeverésén a szalagcímben) elszórakozunk. Ezeket leszámítva az anyagok viszonylag jól meg vannak írva, (inkább) meggyőzőnek is tűnnek. Többön látszik, hogy valódi – igazi – híren alapul, csak az MI átdolgozta (ilyen például az Egyesült Királyság korábbi pénzügyi miniszterének, Sajid Javidnak a lemondása stb.)

Az amerikai elnökválasztási verseny fiktív frissítései, koronavírussal kapcsolatos téves információk, zavaró és néha egymással ellentétes beszámolók keverednek egybe. Az egyik szalagcím például szexuális zaklatásról számol be. Ha nem tudjuk, hogy kamuhírek, veszélyesnek tűnik az egész.

A Big Bird logikája alapján az újságírók időt spórolnak meg az MI által generált cikksablonok használatával, amelyeket aztán hitelesítenek, ellenőrzik a valóságtartalmukat, kiszedik a szövegből és tényszerű információkkal helyettesítik az algoritmus hibáit és tévedéseit.

Alapvetően az újságírók lennének az algoritmus szerkesztői, csakhogy a rendszer hihetően megírt szövegeiből, valóságközeli tényeiből kiindulva, előbb-utóbb egy-egy kamuhír beszivárogna az igaziak közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4615493582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása