Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépi látás segít a társadalmi távolságtartásban

2020. május 04. - ferenck

A társadalmi távolságtartás (social distancing) a koronavírus-járvány elleni küzdelem egyik kulcsa. Az amerikai Smartvid.io építési helyszínekre összpontosító szolgáltatása gépi látással segíti az ott dolgozókat a távolságok betartásában.

A cég személyek egymáshoz való túlzott közelségét felismerő és a munkát felügyelő vezetőknek figyelmeztetést, beszámolót készítő-küldő eszközt kínál.

A rendszer azokban az esetekben figyelmezteti a munkafelügyelőt, ha az idegháló érzékeli, hogy valaki nem tartja be az amerikai munkabiztonsági és -egészségügyi hatóság által előírt távolságot. Desktop vagy mobileszközeiken annotált mozgóképfolyamot is megnézhetnek, illetve napi összegzést kapnak a távolságtartással kapcsolatos mérésekről.

epitkezes.jpg

A Smartvid.io gépilátás-platformjába integrálta a távolságfelismerést, amellyel jelentősen bővültek a lehetőségei. A rendszer korábban csak az „egyszerű” kockázatokat detektálta, például, ha valamelyik munkás túl közel került egy magasan elhelyezett állvány széléhez. Pocsolyákat, összevissza hányt halmokat, létrákat stb. szintén felismer.

Kontextuális összefüggéseket, azokhoz kapcsolódó fogódzókat is, amelyek segítségével azonosítja a személyekre kiszabott feladatot, illetve, hogy az illető annak megfelelően van-e felöltözve, visel-e biztonsági ruhadarabokat, például védősisakot és munkakesztyűt.

A cég arcmaszkkal bővíti repertoárját, amelyet a rendszer ugyanúgy hivatott lesz felismerni, mint az illető által viselt többi egészségvédő felszerelést.

Ezek a technológiák és szolgáltatások egyértelműen jelzik, hogy a mesterséges intelligenciák egyre fontosabb szerepet játszanak munkahelyek biztonságos működésében, biztonsági funkciók bővítésében.

Az Amazon például szintén gépi látással, raktáraiban akarja monitorozni a társadalmi távolságtartást. Az infokom óriáscég más vállalatoknak is segít a megfelelő mesterségesintelligencia-technológiák, például egy áprilisban bemutatott „látóeszköz” implementálásában.

E megoldások iránt azért nő az igény, mert a Covid-19 járványra reagálva, sok amerikai szövetségi állam teljesen leállította az építkezéseket. A biztonságos távolságtartást figyelő technológiák viszont a járvány alatt is rengeteget segítenek a távolságtartásban, és így a munkások folyamatosan dolgozhatnak, nem kell leállniuk.

A fejlesztőknek a személyiségi jogokra (privacy) különösen kell ügyelniük, valamint az MI-közösség ajánlásait sem árt figyelembe venniük, máskülönben hiányosak maradnak az információik, és nem tudják, hogy mely beépített technológiák lehetnek hasznosak, melyek nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9415636364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása