Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A videótechnológia megváltoztatja az evolúció megfigyelését

2023. november 28. - ferenck

Az angliai Plymouth Egyetem biológusai, a fajok evolúcióját tanulmányozva, komoly észrevételekig jutottak el, bizonyítva, hogy naprakész vizuális technológiákkal különféle organizmusok fejlődésének a legapróbb részletei is nyomon követhetők.

Robotikus videó mikroszkópokat és a gépi látást összekombinálva, három különféle faj embrióinak megfigyelhető karakterjegyeit mérték. A méréseket energiaspektrumokként rögzítették, azokat vizsgálva hasonlították össze a fajok közötti eltolódásokat, miközben a korábban dokumentált különbségeket is figyelembe vették.

evolucio0.jpg

Ezeknek az úgynevezett energia-proxy tulajdonságoknak (EPT) részletes elemzése szolgáltatta az első bizonyítékokat arra vonatkozólag, hogy a fejlődési események hagyományosan mért időzítése az embrió megfigyelhető karakterjegyeinek sokkal szélesebb körű változásaihoz kapcsolódik. A tudósok az egyes evolúciós események kezdete előtt és után is hatalmas változásokat figyeltek meg.

Szerintük vizsgálódásaik tanulságának alkalmazásával, a biológiai fejlődés mélyebb értékelése és a fajok széles skálájára vonatkozó adatok kombinálásával továbbfejleszthető az evolúció tanulmányozása.

evolucio.jpg

Napjainkban ez azért különösen fontos, mert az éghajlati és más környezeti változások szignifikáns, nagyon sok esetben káros hatással vannak a természet jó részére.

Az EPT módszer timelapse videókat használ állatokról, a legkorábbi és a legdinamikusabb életszakaszaikról. Mindegyik videó egyedi pixelek sorozatából áll, fényerejük képkockáról képkockára ingadozik, ahogy az objektumok, például dobogó szív, összehúzódó izmok vagy az apró szőrszálakkal irányított teljes embrió mozognak.

A pixelértékek, ezeket az ingadozásaikat kiaknázva, frekvenciaadatokká alakíthatók át, és így kutatók számára lehetővé válik nyomon követni az állat élettanának fejlődés közbeni különféle aspektusait. Az eredményként kapott képanyag azt jelenti, hogy az állat egyedi részeinek mérése helyett a tudósok a nagy egészet, az összes tulajdonságát képesek vizsgálni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1218254971
süti beállítások módosítása