Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hol vannak a legtehetségesebb mesterségesintelligencia-kutatók?

2020. június 29. - ferenck

A chicagói Paulson Intézet Marco Polo szellemi műhelye Kínára specializálódott, a távol-keleti ország gazdaságáról, technológiáiról stb. végez kutatásokat. Tipikus „21. századi agytrösztként” határozza meg magát – hosszú anyagok helyett dinamikus, interaktív tartalmakat és adatbázisokat készítenek.

Legutóbbi tanulmányukban a mesterséges intelligenciát, a szakterület tehetségeit vették górcső alá. A legiskolázottabb mérnökök, szakemberek körében megfigyelt nemzetközi oktatási és elhelyezkedési trendeket vizsgálták.

toptalents_universities.jpg

675 kiváló munkát végző szakember (egyetemisták, PhD-hallgatók, kutatók stb.) hollétét tanulmányozva megállapították, hogy közel 30 százalékuk Kínában, 20 százalékuk az Egyesült Államokban végezte tanulmányait, amelyek után több mint a felük más országban próbált szerencsét. A nem ott végzettek körében az USA a legkedveltebb célország.

A kínai felsőoktatási intézményekben végzetteknek szintén a bő fele az Egyesült Államokban próbált továbbtanulni vagy dolgozni.

Az MI-oktatást és munkaerőt ugyan az USA és Kína határozza meg, de Indiából, az Európai Unió országaiból és Kanadából is szignifikáns létszámú MI-diplomás szakember kerül ki, mint ahogy az alábbi ábrán is látjuk.

toptalents_origin.jpg

A Marco Polo az MI csúcstehetségekre vonatkozó minták után az egyik legelismertebb és legmagasabb szintű szakterületi konferenciára, a NeurIPS 2019-re beadott és elfogadott anyagok szerzőit vizsgálva kutakodott. Eredményeik megegyeznek más korábbi tanulmányok következtetéseivel, amelyek szintén elfogadott konferenciaanyagok szerzőinek iskoláira és munkahelyeire összpontosítottak.

Ezek az észrevételek azért fontosak, mert a mesterségesintelligencia-fejlesztés elsősorban nem lokális projektekről, hanem összességükről, egy nagy globális kezdeményezésről szól. Az együttműködés és a mozgásszabadság a fejlődés alapkövetelménye, nélkülük nincs előrelépés. Ezért is károsak Donald Trump egész évre szóló beutazási korlátozásai. Nemcsak egyéni karriereket törhetnek ketté, álmokat hiúsíthatnak meg, hanem az amerikai innovációra is negatív hatással lesznek.

Ha egy ország igyekszik nehezebbé tenni a bevándorlást, a mesterségesintelligencia-közösség kötelessége a világ bármely szegletéből érkező tehetségek befogadása.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr615970818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása