Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Robot játssza a főszerepet egy sci-fiben

2020. július 06. - ferenck

A színészi játék több aspektusa, például a kézfogás, a csók stb. nem túl biztonságos a koronavírusos valóságban. A filmkészítés, különösen a forgatás is nehéz mostanában.

Hollywood természetesen nem adja fel.

2021-ben láthatjuk majd az első mesterségesen intelligens színészt, egy humanoid robotot, a mindenféle fertőzéstől mentes Ericát főszerepet játszani a b című 70 millió dollár költségvetésű sci-fiben. A film egy, a humán DNS-t tökéletesítő tudósról szól. Csakhogy a programban találhatók hibák, és veszélyessé válik. Ő az MI-organizmus, és teremtőjének segítenie kell, hogy elszökjön a laboratóriumból.

japanscifi.jpg

A történet összecseng Erica valódi történetével. Két japán tudós, Hiroshi Ishiguro és Kohei Ogawa azért tervezte, hogy az ember-számítógép interakciót tanulmányozza. Ishiguro annyira mélyen foglalkozik a témával, hogy a múltban saját lányáról is készített egy androidot.

A két kutató tanította be Ericát, hogyan játsszon a b-ben. Speciális színészmódszert kellett kitalálniuk rá, mert az eddigiek értelemszerűen nem működnek mesterséges intelligenciákkal. Húsvér színészek élettapasztalataikat, élményeiket is beleviszik alakításaikba, Erica esetében ilyenekről azonban természetesen nem beszélhetünk.

A semmiből csinálták, hogy szerepet játsszon. Mozgásait, érzéseit lépésről lépésre, elemenként kellett szimulálni, például kontrollálni kellett a mozdulatok sebességét, érzéseit, a testbeszédet, a karakterfejlődést.

Hollywood nem most próbálkozik először az emberin túlmutató, újfajta színészi játékkal. A tavalyi Finding Jack-ben például a 65 éve halott James Dean-t élesztették fel egésztestes számítógépes grafikával, különleges CGI (Computer-Generated Imagery) technikával. A film az eredeti tervek szerint Veteránok Napján, azaz november 11-én debütál, kérdés, hogy a Covid-19 mennyire írja át ezeket a terveket.

Ericát egész biztosan nem látjuk idén. A producerek még rendezőt és humán színészeket keresnek hozzá, egyes jelenteket Japánban viszont már felvettek a robottal. A forgatás a számítások szerint 2021 júniusában ér véget, a filmbemutatóra valamikor a jövő év végén kerülhet sor.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6915983200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2020.07.07. 09:58:03

első humanoid robot?
hát robocop? terminátor? ash?

Void Bunkoid 2020.07.07. 11:17:38

"A semmiből csinálták, hogy szerepet játsszon. Mozgásait, érzéseit lépésről lépésre, elemenként kellett szimulálni, például kontrollálni kellett a mozdulatok sebességét, érzéseit, a testbeszédet, a karakterfejlődést."

Hátöööööö...ez az erika nem kifejezetten a klasszikus "robot" megtestesülése, ahogyan az átlagember elképzeli.

Ez egy önjáró animatronikus bábu, aminek a szervóit most kivételesen nem emberek ("bábosok") mozgatják, hanem egy előre leprogramozott szkript szerint fog magától menni.

De attól még csak egy bábu.

Ennél olcsóbb lett volna a CG, még olcsóbb lett volna egy igazi színésszel eljátszatni.

Void Bunkoid 2020.07.07. 11:35:09

Amúgy az generál mesterséges intelligenciába vetett bizalmat sem értem.

Egy gép nem él, így hiányzik belőle az "életösztön", tehát sosem akar jobban teljesíteni a megtervezett önmagánál, nem akar evolválódni, ha el tudja látni a feladatát, azzal ő teljesen jól elvan. Viszont ettől a feladattól SOHA nem lehet eltéríteni emberi érzelmeken alapuló dolgokkal.

Nem fog félni semmitől, legfőképpen a "haláltól" nem, hiszen - főleg, ha intelligens gép - nagyon jól tudja, hogy az ő "halála" egy tökéletesen reverzibilis folyamat, ha valaki kikapcsolja, kiveszi az akksiját, satöbbi, nem vész el vele semmi, max ami a RAMban tárolódott :) Egy gépet nem lehet kérlelni, nem lehet alkudozni vele, nem érez szánalmat - persze kivéve ha beleszkripteled, de nem tudod X milliárd ember személyes félelmeit, élettörténetét, élettapasztalatát leprogramozni, hogy teszem azt egy jövőbeli hivatalnokrobot dönteni tudjon önhatalmúlag arról, hogy kilakoltassa a lakbért nem fizető, egyedül három gyereket nevelő anyukát családostól, vagy adjon még öt hónap haladékot. Satöbbi :)

NagyGé 2020.07.09. 12:03:15

Mesterséges intelligencia? Na persze.
Vagy inkább valaki felprogramozza, hogy melyik mozdulat után melyik jöjjön, milyen sebességgel és mikor.