Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Megülhető rinocérosz-robotot mutattak be Japánban

2023. december 08. - ferenck

Az október 28. és november 5. között megrendezett idei Japán Mobiltás Show – a korábbi Tokyo Motor Show – résztvevői látványos kütyükkel, légi járművekkel, robotokkal, kerekes székekkel, robogókkal és mindenféle technológiai csodával kápráztatták el a nagyérdeműt.

Talán a névváltozástól sem függetlenül, a merítés bővebb lett, mint az előző években, és a bemutatott gépek felvillantottak valamit a közeljövő – a személyi számítógépre emlékeztető változásokat hozó – személyi mobilitásából, de legalábbis a potenciálból.

rinocerosz.jpg

Az egyik szerkezetre, egy miniteherautó-féle, rinocérosz-szerű, négy lábon járó robotra különösen felfigyelt a nemzetközi szaksajtó. Az SR-02 nevű gép akár négy személyt is képes szállítani.

Az egybegyűltek csak a prototípust láthatták, a gyártó Sansei Technologies persze dolgozik már A Jedi visszatér AT-AT lépegetői és a rinocérosz kereszteződésének tűnő robot kereskedelmi példányain. A párhuzamok nem véletlenek, mert a lépegető gépet vidámparkba, kifejezetten szórakoztató célokra tervezték.

Először – az elődjét? – 2022 februárjában mutatták be, és a Sansei rögtön közölte, hogy a világ első négy lábon járó, megülhető robotja több személy cipelésére alkalmas. A dinamikus mozgás teljesen új élményét nyújtja, mert a négy lábon történő járást a rajta ülő személy teljes testével átéli.

A prototípus 3,4 méter hosszú, és csak valamivel több mint másfél méter széles, távirányítható, de a „lovas” által közvetlenül is vezérelhető.

SR-02-n kívül pici elektromos kotrógépekre, cuki házhoz szállító robotokra óriási LED-szemekkel és barátságtalan földönkívüli környezetekre kitalált babakocsikra figyeltek fel leginkább az érdeklődők.

Egyelőre nincs információ arról, hogy SR-02 mikor kezd el vidámparkban dolgozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1718253421
süti beállítások módosítása