Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hogyan leplezzünk le rossz-szándékú drónoperátorokat?

2020. július 13. - ferenck

A negevi (Izrael) Ben-Gurion Egyetem kutatói kidolgozták, hogyan lehet belőni drónoperátorok pontos tartózkodási helyét. Egyértelmű, miért van szükség erre: az illetőket rossz szándák vezérelheti, és ha például repülőterek vagy védett légterek környékén ténykednek, komoly problémákat okozhatnak, veszélyeztethetik a légi közlekedést.

A kisméretű kereskedelmi, ember nélküli repülőrendszerek, a drónok jelentős biztonsági kockázatot jelenthetnek. Mozgékonyak, könnyen beszerezhetők és olcsók, azaz szinte bárki hozzájuk férhet. Emiatt egyre jobban nő a detektálásukra, lokalizálásukra és alkalmasint hatástalanításukra alkalmas technológiák iránti igény. Ezekkel a megoldásokkal szignifikáns károk előzhetők meg.

dronoperator.jpg

A megoldás a drón repülési útvonalának elemzésében rejlik.

„Drónok helymeghatározása jelenleg rádiófrekvenciás technikákkal történik. A repülési terület környékén szenzorok kellenek hozzá, a háromszögelés így történhet meg. A drón jelzéseit zavaró, gyengítő nagymennyiségű más wifi-, bluetooth- és IoT-jelek miatt komoly kihívásról van szó” – magyarázza Eliyahu Mashhadi, az egyik kutató.

dronoperfator0.jpg

Társaival mély ideghálót  gyakoroltattak be, hogy jelezze előre a drón működtetőjének térbeli koordinátáit. Csak a drónok útvonalát használták hozzá, a kigyűjtött adatok miatt nem kellett plusz szenzor.

„Rendszerünk mintázatokat képes azonosítani a drón útvonalán, amikor az mozgásban van. E mintázatok segítségével lokalizálja az operátort” – folytatja Mashhadi.

Szimulált drón-útvonalakon tesztelték, és a modell 73 százalékos pontossággal megmondta, hogy hol az operátor. Következő lépésben megismétlik ezt a tesztet, annyi különbséggel, hogy valódi drónoktól begyűjtött adatokat fognak használni.

Most, hogy tudjuk, hogyan azonosítható a drón működtetőjének földrajzi pozíciója, érdekes lenne kideríteni, milyen pluszadatok nyerhetők ki ebből az információból. Elképzelhető, hogy megtudjuk az operátor technikai szintjét, sőt, akár még a pontos személyazonosságát is” – jegyezte meg a fejlesztésben szintén résztvevő Yossi Oren.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9915997168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása