Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Dolgozzunk pizsamában!

2020. december 07. - ferenck

Több infokommunikációs technológia, mesterségesintelligencia-technika segíti a Covid-19 alatt távmunkában otthonról dolgozókat, hogy tevékenységük hatékony legyen, és majdnem úgy érintkezhessenek egymással, mintha a munkahelyen lennének.

Az Otter.ai természetesnyelv-feldolgozással valósidejű feliratokat és fordításokat biztosít a Zoomon folyó megbeszélésekhez. A Microsoft Teams mesterséges intelligenciás zajcsökkentő funkciójával beszélgetőpartnerünk nem hallja, ha chipset ropogtatunk, ha gépelünk, és persze más zavaró hangokat sem.

pizsama_1.jpg

A tokiói EmbodyMe új iPhone-os kamera appja mélytanuláson (deep learning) alapuló mesterséges ideghálóval éri el, hogy a felhasználó makulátlanul elegánsnak tűnjön, miközben a valóságban pizsamát visel, de más ruhában streamel minket a videokonferencián.

Az Xpression applikáció állóképekre, azok digitális ruháira másolja valósidőben az arckifejezésünket, így téve lehetővé a videoszelfik továbbítását.

pizsama0_1.jpg

Az alkalmazás három mélytanulás-modellel dolgozik.

Az első felbecsüli a forrásként használt videóban látható háromdimenziós arcformát és arckifejezéseket. A második ugyanezt teszi a célképpel, legyen szó műalkotásról, anime karakterről (mégiscsak Japánban vagyunk), vagy egy elegáns ruhában készült szelfiről. A harmadik, egy generatív ellenséges hálózat az alap-képkockákat a célképre másolja (generative adversarial network, GAN, ami két algoritmusból áll: az egyik javaslattal áll elő, a másik megkritizálja, erre az első változtat az eredetin, és így tovább, az optimalizált végeredményig).

Az app több videoplatformon, köztük a Zoomon, s Twitchen, a Microsoft Teamsen és a Google Meeten működik, és YouTube videókhoz szintén használható. Egyrészt tényleg nagyon praktikus, mert nem kell rendetlen hálószobánkat és pizsamás énünket megmutatnunk, másrést, emellett még szórakoztató is.

Ezek az alkalmazások megnevettetnek, élvezetesek és hasznosak, komoly jövő előtt állnak. Ugyanakkor egy lépéssel közelebb visznek ahhoz a világhoz, amelyben nagyon nehéz megállapítani, hogy ki és mi a valódi benne. Fake-ek, kamuképek, de most jó cél érdekében azok. Valószínűleg konzisztensebb szabványok kellenének hozzájuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1216319494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása