Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elon Musk bitcoinban venné fel a fizetését

2021. január 13. - ferenck

Január 7. óta hivatalosan is a Tesla-főnök, Elon Musk a világ leggazdagabb embere, második helyre szorítva a 2017 októbere óta vezető Jeff Bezost. Vagyonának növekedése a Tesla-részvények (2020-ban döbbenetes, 743 százalékos) emelkedésének köszönhető, 200 milliárd dollárjával kb. 1,5 milliárddal előzi meg az Amazon alapító-tulajdonosát. (Bezos „visszaesésében” a válása is közrejátszott, amellyel a család Amazon-részvényeinek negyede az ex-feleségének jutott.)

A tanulmány- és dokumentumkönyveiről ismert szerző Ben Mezrich a napokban írta a Twitteren, hogy „soha nem utasítanám el, hogy megint bitcoinban fizessenek ki.” A tweetre Musk pénteken válaszolt, röviden és tömören annyit írt, hogy „én sem.”

A multimilliárdos megjegyzése egyértelműen jelzi: örülne, ha a kriptovalutában kapná a pénzét. Azt követően írta, hogy a bitcoin értéke, történelmi csúcsra futva, meghaladta a 40 ezer dollárt – még a 41530-at is elérte. Összehasonlításként: 2020 márciusában egy bitcoinért (BTC, XBT) havi átlagban „csak” 5 ezer dollárt adtak, március 13-án pedig 4 ezer alá esett vissza.

musk_bitcoin.jpg

A sors iróniája vagy inkább tragikomédiája, hogy két nappal Musk tweetje után a kriptovaluta értéke 21 százalékkal esett vissza. Tavaly március óta egyszer sem jegyeztek két nap alatt ekkora lejtmenetet.

A 2009-ben bevezetett bitcoin napok alatti, hektikus értékingadozása jól szemlélteti, hogy miért nem lehet egyelőre tényleges, megbízható fizetőeszköznek tekinteni, és mik a nagyobb problémák vele. December elején az akkor rekordnak számító 23 ezer dollárt ért, azóta az értéke minden héten emelkedett. A 2017. decemberi rekord, tavaly november 30-án, 19860 dollárral dőlt meg.

Emlékeztetőül: 2010 májusában egy bitcoin 0,01 dollárnál kevesebbet ért. Az első bitcoinos vásárlás 2010. május 22-én történt, egy Laszlo Hanyecz nevű fejlesztő a floridai Jacksonville-ben a ma csillagászati összegnek számító10 ezer bitcoinért vett két darab Papa John’s pizzát; rajta is ragadt a „Bitcoin Pizza Guy” csúfnév.

Musk felveheti bitcoinban a fizetését, nem kockáztat túl sokat vele. Másoknak viszont, a kriptovaluta történetének fényében, hazardírozás. Ugyanakkor a Tesla-vezér üzleti zsenijéről se feledkezzünk meg, és lehet, hogy ő még a mostaninál is fényesebben látja a kriptovaluta jövőjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr716385144
süti beállítások módosítása