Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Amerikai kutatók megzenésítették a hálózati adatforgalmat

2021. szeptember 22. - ferenck

Cyberbiztonsági szakértőknek elképesztő adatmennyiséget kell kezelniük. Legnehezebb dolguk akkor van, ha a hálózati forgalmat kell folyamatosan figyelniük.

Ha egyetlen nap adatforgalmát szövegformában kinyomtatnák, vastag telefonkönyv lenne az eredmény. Mit jelent ez? Például azt, hogy a rendellenességek észlelése kb. akkora feladat, mint tűt keresni a szénakazalban.

„Adatóceán. Látnunk kellene a fontos mintázatokat, de azokat átlagos vagy teljesen triviális minták temetik magukba” – érzékelteti a helyzetet Yang Cai, a Carnegie Mellon Egyetem (CMU) kutatója.

cylab.jpg

Cai évek óta szokatlan hálózati jelenségeket kimutató módszereken dolgozik. Kutatócsoportjával fejlesztett már forgalmi mintázatokat vizuálisan megjelenítő eszközt, most pedig az „anomáliákat” hangokba öntő, hallhatóvá tevő technikát találtak ki.

Megzenésítették a cyberbiztonságot.

„Normális és abnormális mintázatokat akartunk zeneileg megfogalmazni. A szonifikáció nem új, de az már az, hogy az adatokat így tesszük kellemessé az emberi fül számára” – magyarázza.

Több „hangtérképező” algoritmussal dolgozva, számszerűsített adatsorokat alakítottak át változatos melódiájú, harmóniájú, ütemű és tempójú muzsikává. Hangtájképeket dolgoztak ki, hogy a számokat zenei szerkezeteken belül is lehessen hallani. A 0 és 9 közötti számokhoz egyedi hangjegyeket társítottak, a Pi matematikai állandó (3,14159265359) harmadik és negyedik számjegyének (1 és 4) megjelenítéséhez például az ütemeket módosították 4/4-re és 1/4-re, és így tovább.

A műveletek ugyan bonyolultak, de a zenei változások mindenféle muzikális tanulmány nélkül jól hallhatók. Alapanyagként egy elosztott malware-hálózat adatforgalmát használták, nem zeneértő hallgatóságuknak különböző hangszereken adták elő, és egyből észlelték a változásokat.

„Nemcsak zenét készítünk, hanem elvont adatokat az ember által feldolgozható valamivé alakítjuk át” – nyilatkozta Cai és két kollégája. Ő nem, de munkatársai képzett zenészek is.

Cai szerint a jövő virtuálisvalóság-szemüveges elemzői nemcsak audiovizuálisan, hanem az összes érzékszervükkel észlelik a hálózati adatfolyamot. Minél közelebb mennek egy adatponthoz, adatklaszterhez, annál hallhatóbb lesz a zene.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr616650706
süti beállítások módosítása