Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Közkinccsé teszik a világ egyik legértelmesebb mesterséges intelligenciáját

2021. december 13. - ferenck

A GPT-3 nyelvi modell kereskedelmi forgalomba kerülésének első lépését a fejlesztő OpenAI – akkor még nonprofit kutatóintézet – 2019-es profitorientált vállalattá alakulása jelentette. Néhány hónappal később a Microsoft exkluzív kereskedelmi hozzáférést kapott a modellhez. A privát bétaváltozat 2020 közepén indult. A jelenlegi a Microsoft természetes nyelvet számítógépes kóddá alakító Power Apps fejlesztői platformját is működteti.

A GPT-3-at, a világ egyik legerősebb mesterséges intelligenciáját a Microsoft most közkinccsé teszi az Azure felhőszolgáltatáson, és így bővül az OpenAI által biztosított korlátozott hozzáférés.

gpt3.jpg

Ezentúl nemcsak MI-fejlesztőcégek dolgozhatnak vele, hanem az egészségügyben, a gyártásban, a kormányzati szférában és más területeken szintén használhatják (de nem módosíthatnak rajta).

A bétaváltozatot fikciók, és szöveges leírásokon alapuló zenék, képek generálására is alkalmazták, több mint háromszáz alkalmazást fejlesztettek hozzá. A realisztikus prózaírásra képes modell örömmel, de félelemmel is töltötte el az MI-közösséget és az érdeklődőket. Most még nagyobb léptékű alkotások várhatók tőle.

A Microsoft viszont csak jól meghatározott és a vállalat felelősségteljes mesterséges intelligenciákra vonatkozó alapelveit betartó alkalmazásoknak biztosít hozzáférést – ezeknek az MI-knek korrektnek, megbízhatónak, átláthatónak, elszámoltathatónak és a személyes szférát tiszteletben tartónak kell lenniük.

A felhasználók a kívánthoz hasonló outputokat táplálnak a GPT-3-ba, amely például sporteseményekről készít majd összefoglalót, programozókat segíti a kódírásban, marketingeseket a kollektív agyalásban. Mindezek mellett, speciális szűrőkkel például videojátékokhoz, vagy vállalati kommunikációhoz is igazítható az MI által generált szöveg.

A rendszerhez tartozó más eszközök pedig azt garantálják, hogy mindenhol megfeleljen a helyi törvényeknek, a hálózatbiztonsági előírásoknak stb. Az új implementáció biztonsági monitoring- és elemzőfunkcióval is rendelkezik, amelyekkel kiszűrhetők a félreértelmezések és a visszaélések.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr716757384
süti beállítások módosítása